neasmyrni.net.gr neasmyrni.net.gr neasmyrni.net.gr
Αρχική Εκπαίδευση ΣΥΓΧΩΝΕΥΤΗΚΑΝ ΣΕ 2 ΟΙ 21 ΣΧΟΛΙΚΕΣ ΕΠΙΤΡΟΠΕΣ ΤΗΣ Ν. ΣΜΥΡΝΗΣ
facebook
Έχουμε 7 επισκέπτες συνδεδεμένους
ARTION 2016-small lux new 001 akadimos118x118 autopragmatosi Kyvellou-new

Με απόφαση της πλειοψηφίας του Δημ. Συμβουλίου συγχωνεύθηκαν στις 28/2/2011 οι 21 Σχολικές Επιτροπές του Δήμου μας και δημιουργήθηκαν όπως προβλέπει ο «Καλλικράτης» μόνο 2 νέα Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου (1 για την Πρωτοβάθμια και 1 για τη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση) με τα χαρακτηριστικά και τους ίδιους σκοπούς των συγχωνευόμενων  ΝΠΔΔ, με ενιαίο Δ.Σ. και ενιαία λειτουργία.  Η εκλογή των μελών που θα στελεχώσουν τα Διοικητικά Συμβούλια των 2 νέων Νομικών Προσώπων θα πραγματοποιηθεί τελικά (μετά από 2 αναβολές), στη συνεδρίαση της 28ης/3/2011 του Δημοτικού Συμβουλίου Ν. Σμύρνης...

Τα νέα Νομικά Πρόσωπα έχουν έδρα στη Νέα Σμύρνης στην οδό Ελ. Βενιζέλου 18  και ονομάζονται «Ενιαία Σχολική Επιτροπή Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης» και «Ενιαία Σχολική Επιτροπή Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης» αντίστοιχα.
Σκοπός των Ενιαίων Σχολικών Επιτροπών είναι η διαχείρηση των πιστώσεων που της διατίθενται για την κάλυψη των δαπανών λειτουργίας των σχολείων της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης (θέρμανσης, φωτισμού, ύδρευσης, τηλεφώνου, αποχέτευσης, αγοράς αναλωσίμων κλπ), η αμοιβή καθαριστριών, η εκτέλεση έργων για την επισκευή και συντήρηση των αντίστοιχων σχολείων και του κάθε είδους εξοπλισμού τους, η εισήγηση προς τις Διευθύνσεις Πρωτοβάθμιας ή Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης για τον εφοδιασμό από τον Οργανισμό Σχολικών Κτιρίων των αντίστοιχων σχολείων με έπιπλα και εξοπλιστικά είδη και από το Υπουργείο Παιδείας και Δια Βίου Μάθησης με βιβλία για τις αντίστοιχες βιβλιοθήκες. Επίσης η διαχείριση των εσόδων από την ενδεχόμενη εκμετάλλευση των σχολικών κυλικείων, καθώς και η λήψη κάθε άλλου μέτρου που κρίνεται αναγκαίο για τη στήριξη της διοικητικής λειτουργίας των Σχολικών Μονάδων.

Καθεμία από τις ΕΣΕ θα διοικείται από 15μελές Διοικητικό Συμβούλιο τα μέλη του οποίου και οι αναπληρωτές τους θα ορίζονται από το Δημοτικό Συμβούλιο ως εξής: 4 μέλη από την πλειοψηφία, 2 μέλη από τη μειοψηφία, 5 δημότες που έχουν ανάλογη επαγγελματική ή κοινωνική δράση ή ειδικές γνώσεις με το σκοπό του Νομ. Προσώπου, 2 Διευθυντές εκ των 5 αρχαιότερων της Πρωτοβάθμιας ή της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης αντίστοιχα, 1 εκπρόσωπο της αντίστοιχης Ένωσης Γονέων, 1 εκπρόσωπο των μαθητικών κοινοτήτων κατά προτεραιότητα της μεγαλύτερου μεγέθους Σχολικής Μονάδας.
Οι πόροι των ΕΣΕ συμφωνα με το νόμο προέρχονται από τις επιχορηγήσεις του Δήμου, από προσόδους της σχολικής περιουσίας, από εκποιήσεις περιουσιακών στοιχείων, από κάθε είδους εισφορές, δωρεές, κληρονομιές και κάθε άλλη νόμιμη πηγή.

Να αναφέρουμε ότι  στη συζήτηση του παραπάνω θέματος δεν συμμετείχαν οι δημοτικοί σύμβουλοι των παρατάξεων «Νέα Σμύρνη – Νέα Σελίδα», «Η Νέα Σμύρνη αλλά-Ζει», «Συμμαχία Πολιτών για τη Νέα Σμύρνη» και «Στροφή Ν. Σμύρνης», οι οποίοι είχαν αποχώρησαν νωρίτερα διαμαρτυρόμενοι γιατί τη διαδικασία με την οποία ήρθε προς συζήτηση το παραπάνω θέμα, αλλά και το θέμα πρόσληψης μόνιμου προσωπικού. Τα δύο θέματα ήρθαν προς συζήτηση ως έκτακτα, γεγονός με το οποίο οι παραπάνω παρατάξεις διαφώνησαν καθώς δεν υπήρχε κάποια χρονική δέσμευση λήψης της απόφασης και τόνισαν ότι είναι στοιχείο προχειρότητας.
Στη συζήτηση παραβρέθηκε μόνο ο εκπρόσωπος της «Λαϊκής Συσπείρωσης» κ. Αλέξης Ματής ο οποίος ψήφισε αρνητικά, δήλωσε για μια ακόμα φορά αντίθετος με τις επιταγές του «Καλλικράτη» και κατηγόρησε τη Δημοτική Αρχή ότι βαθαίνει συνεχώς τον αντιλαϊκό χαρακτήρα των αποφάσεων της. 

Λόγω της αποχώρησης των παρατάξεων της Αντιπολίτευσης ο Δήμαρχος κ. Τζουλάκης απέσυρε τα θέματα εκλογής των Διοικητικών Συμβουλίων των ΕΣΕ γιατί προβλέπεται σ’ αυτά και η συμμετοχή μελών της αντιπολίτευσης. Το θέμα, το οποίο αποσύρθηκε από το Δήμαρχο για δεύτερη φορά από τη συνεδρίαση της 14ης Μαρτίου 2011, αναμένεται θα έρθει τελικά προς συζήτηση στη συνεδρίαση της 28ης/3/2011.