neasmyrni.net.gr neasmyrni.net.gr neasmyrni.net.gr
Αρχική Πολιτιστικά ΕΣΤΙΑ ΝΕΑΣ ΣΜΥΡΝΗΣ: ΑΣΒΕΣΤΟΣ ΦΑΡΟΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ & ΙΣΤΟΡΙΑΣ
facebook
Έχουμε 7 επισκέπτες συνδεδεμένους
ARTION 2016-small lux new 001 akadimos118x118 autopragmatosi Kyvellou-new
estia_0437_internetΗ Εστία Νέας Σμύρνης παραμένει για περισσότερα από 80 χρόνια άσβεστος φάρος του πολιτισμού, των παραδόσεων και της ιστορίας μας. Τα τελευταία χρόνια μάλιστα εκσυχρονίζεται, προοδεύει και εξελίσσεται για να μπορέσει να συνεχίσει για πολλά ακόμα χρόνια τον ιστορικό προορισμό της, να παραμείνει πιστός θεματοφύλακας της ιστορίας και του πολιτισμού των αλησμόνητων πατρίδων και να μεταλαμπαδεύσει στις επόμενες γενιές τις μνήμες και τις ιδέες του Ιωνικού Πολιτισμού, αλλά και του πνευματικού μεγαλείου της Ελλάδας. Αφορμή για το παρόν δημοσίευμα αποτέλεσε ο πλούσιος Απολογισμός του έργου που επιτελέστηκε στην  «Εστία» κατά την τελευταία εξαετία (2005-2010), ο οποίος εξεδόθει επ’ ευκαιρία της πρόσφατης Γενικής Συνέλευσης και των αρχαιρεσιών της 20ης Μαρτίου 2011... 
Το έντυπο αυτό του Απολογισμού δεν είχε πέσει στην αντίληψή μας όταν το Μάρτιο του 2011 αναφερθήκαμε στην εκλογή του νέου Διοικητικού Συμβουλίου της Εστίας και ομολογουμένως μας εντυπωσίασε. Η καταγραφή των δεκάδων έργων και των παρεμβάσεων, η αλλαγή νοοτροπίας, η αναδιοργάνωση των υπηρεσιών και η εξυγίανση των οικονομικών που τελέστηκαν όλα αυτά τα χρόνια φαίνεται ότι απαντούν  από μόνα τους στο ερώτημα, γιατί εκλέκτηκε ξανά παμψηφεί και χωρίς κανέναν αντίπαλο ο επί 6 έτη Πρόεδρος της Εστίας κ. Ιωάννης Καλογείτονας.  Με πρωτοβουλία του κ. Καλογείτονα έγινε μια πολύ επιτυχημένη προσπάθεια να επιλυθούν τα συσσωρευμένα προβλήματα (οικονομικά και άλλα) και να διορθωθούν σοβαρές παραλείψεις – ελλέιψεις του παρελθόντος.
Σε όλη αυτή την πρόσπάθεια της ανασύνταξης της Εστίας τα τελευταία χρόνια οι δραστηριότητες, οι εκδηλώσεις, η λειτουργία των ποικίλων πολιτιστικών τμημάτων της, οι εκδρομές και οι εκδόσεις της δεν σταμάτησαν ούτε στιγμή. Αντιθέτως εμπλουτίστηκαν και επαυξήθηκαν.

«ΟΙΚΟΣ ΓΑΛΗΝΗΣ»

Μεγάλο βάρος δόθηκε από την πρώτη στιγμή στην εξυγίανση των οικονομικών της Εστίας που μέχρι το 2004 ήταν προβληματικά εξαιτίας των ελλειμμάτων του «Οίκου Γαλήνης» της γνωστής Μονάδας Φροντίδας Ηλικιωμένων, την οποία διατηρεί η Εστία επί της οδού Βυζαντίου, και η οποία αποτελεί από το 1990 αναπόσπαστο μέρος της.  Ο Προϋπολογισμός της «Εστίας» αναγκαζόνταν να καλύπτει με εκποιήσεις κινητών & ακινήτων περιουσιακών στοιχείων, καθώς και με τη λήψη δανείων, τα ελλείμματα του Οίκου (1.046.238 ευρώ συνολικά για την περίοδο 1990-2004).
Με ορθή διαχείριση η Εστία κατάφερε τελικά να κάνει κερδοφόρο τον «Οίκο Γαλήνης». Έτσι μετά το έλλειμμα των 224.917 ευρώ του «Οίκου Γαλήνης» του έτους 2004, με ορθή διαχείριση το 2006 επετεύχθη η εξόφληση δανείου 150.000 ευρώ, ενώ το 2007 υπήρξε πλεόνασμα 65.044 ευρώ. Μετά την οικονομική εξυγίανση έγινε πλέον εφικτή η ενασχόληση της διοίκησης με τη συντήρηση του κτιρίου, των εγκαταστάσεων και την ανανέωση του εξοπλισμού.
Ο «Οίκος Γαλήνης» μείωσε το υπεράριθμο και ανειδίκευτο προσωπικό του και το αντικατέστησε με το απαιτούμενο από το νόμο εξειδικευμένο προσωπικό,  λειτουργεί πλέον σύμφωνα με τις διατάξεις του Νόμου περί Μ.Φ.Η., προσφέρει υπηρεσίες υψηλού επιπέδου και θεωρείται από τους καλύτερους της περιοχής.

ΜΟΥΣΕΙΑ
Από το 2005 συγκροτήθηκε ειδική επιτροπή για να αντιμετωπίσει βασικές παραλείψεις στη λειτουργία των 4 Μουσείων της Εστίας, με βασικότερο όλων την απογραφή των εκθεμάτων.
Όσα αντικείμενα – εκθέματα βρέθηκαν κατά το έτος 2006 αριθμήθηκαν, καταγράφηκαν και καταχωρήθηκαν σε αντίστοιχα βιβλία τα οποία δημιουργήθηκαν, ενώ καθιερώθηκαν πρωτόκολλα παράδοσης – παραλαβής για τις δωρεές.
Παράλληλα σε όλα τα Μουσεία εγκαταστάθηκαν σύγχρονα συστήματα ασφαλείας με τοποθέτηση συναγερμού, ανακαινίστηκαν - καθαρίστηκαν οι χώροι και συντηρήθηκαν τα εκθέματα με τη βοήθεια ειδικών του Μουσείου Μπενάκη.
Εκδόθηκαν επίσης ενημερωτικά έντυπα για τους επισκέπτες και τα σχολεία της Ν. Σμύρνης.

ΠΙΝΑΚΟΘΗΚΗ
Συγκεντρώθηκαν τα διάσπαρτα στους χώρους της Εστίας έργα (πίνακες, σκίτσα, κορνίζες, προπλάσματα γυλυπτών κλπ) καταγράφηκαν και καταχωρήθηκαν κατά το πρώτυπο και σύμφωνα με τις οδηγίες του Μουσείου Μπενάκη σε ειδικά βιβλία. Στη συνέχεια καθαρίστηκαν, συντηρήθηκαν και τοποθετήθηκαν σε έναν ανακαινισμένο εκθεσιακό χώρο, ο οποίος μπορούσε πλέον να ονομαστεί «Πινακοθήκη» και να αναδείξει την αξία των έργων.

estia_bibliothikh_0407_internetΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ
Η Εστία διαθέτει αξιόλογη και εξειδικευμένη βιβλιοθήκη κυρίως σε θέματα Μικρασιατικού Ελληνισμού. Από την ίδρυσή της έχει συγκεντρώσει από δωρεές σημαντικές συλλογές βιβλίων, εφημερίδων, σπάνιων εκδόσεων και χειρογράφων, περιοδικών – εφημερίδων, πολύτιμων χαρτών, φωτογραφικών αρχείων και καραμανλίδικων βιβλίων, τα οποία όμως δεν τακτοποιούνταν και δεν καταγράφονταν συστηματικά.
Από το 2006 αγοράστηκε κατάλληλο πρόγραμμα μηχανογράφησης και με τη βοήθεια και μια δεύτερης βιβλιοθηκονόμου άρχισε η λεπτομερής καταγραφή όλων των συλλογών. Μέχρι σήμερα έχουν καταγραφεί 8.700 τόμοι βιβλίων. Παράλληλα γίνεται έγινε κατάλληλη ανακαίνιση του χώρου, καθαρισμός και προληπτική συντήρηση όλων των εντύπων, για τις ανάγκες των οποίων οργανώθηκε και εξοπλίστηκε Εργαστήριο Βιβλιοδεσίας & Συντήρησης που λειτουργεί μόνιμα μέσα στην Εστία.

ΜΕΓΑΡΟ ΕΣΤΙΑΣ
Ιδιαίτερη φροντίδα δόθηκε και στο περικαλλές Μέγαρο της Εστίας μεγέθους περίπου 3.000 τ.μ. το οποίο δεσπόζει στην πόλη μας με την επιβλητική ζωοφόρο και τους ιωνικού ρυθμού κίονες του. 
Στο κτίριο το οποίο αποπερατώθηκε το 1975 μέχρι το 2005 λόγω παλαιότητας και έλλειψης συντήρησης υπήρχαν σοβαρές φθορές και βλάβες. Γι’ αυτό σταδιακά αντιμετωπιστήκαν οι διαβρώσεις – υγρασίες του κτιρίου, αντικαταστάθηκαν οι πεπαλαιομένες εγκαταστάσεις κεντρικής θέρμανσης, ανακαινίστηκε εκ βάθρων με όρους υγιεινής το κυλικείο και το εντευκτήριο των μελών, ενώ συντηρήθηκε και εξοπλίστηκε κατάλληλα η μεγάλη αίθουσα εκδηλώσεων, αλλά και όλοι οι εσωτερικοί χώροι.
Καθαρίστηκε και φωτίστηκε η κεντρική είσοδος και η ζωοφόρος του Μεγάρου, ενώ με τη βοήθεια του Δήμου Ν. Σμύρνης καθαρίστηκαν η πρόσοψη και οι κίονες από τα graffities.
Παράλληλα τοποθετήθηκε ηλεκτρονικός πίνακας ανακοινώσεων στην οδό Παλαιολόγου.

ΚΛΗΡΟΔΟΤΗΜΑΤΑ
Η Εστία διαχειρίζεται 6 κληροδοτήματα και από το 2005 προσπαθεί να υλοποιεί τη βούληση των διαθετών (χορήγηση υποτροφιών) και να τηρεί τις νόμιμες διαδικασίες διαχείρισης που επιβάλλονται από τη νομοθεσία. Από το 1982 η Εστία δεν είχε υποβάλλει ποτέ ισολογισμό και οικονομικό απολογισμό για τα εν λόγω κληροδοτήματα στο Υπουργείο Οικονομικών. Με πρωτοβουλία και υπό την επίβλεψη του κ. Καλογείτονα συνετάγησαν και απεστάλησαν τα απαιτούμενα έγγραφα για όλα τα κληροδοτήματα και από το 2008 απεκαταστάθη πλήρως η η επικοινωνία με την εποπτεύουσα αρχή.

ΧΡΗΣΤΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗ
Είναι φανερό ότι τα τελευταία χρόνια έγινε μια εκ βάθρων προσπάθεια αναδιοργάνωσης  της διοικητικής και οικονομικής λειτουργίας της Εστίας. Καταγράφτηκε όλη η κινητή και ακίνητη περιουσία (προσπάθεια που ακόμα συνεχίζεται), έγινε εκκαθάριση του Μητρώου Μελών, δημιουργήθηκε ιστοσελίδα, αντιμετωπίστηκαν όλες οι δικαστικές εκκρεμμείς υποθέσεις και όλα αυτά χωρίς να εκποιηθούν περαιτέρω περιουσιακά στοιχεία και χωρίς να παρθούν δάνεια.
«Το Μάρτιο του 2005 δεν μας παρέδωσε κανείς τίποτα. Εμείς απερχόμενοι δυνάμεθα να παραδώσουμε και θα παραδώουμε τα πάντα… Όλα όσα επιτύχαμε ήταν αποτέλεσμα μιας συνεχούς, επίμονης, επίπονης παρακολούθησης των οικονομικών και διοικητικών θεμάτων της Εστίας, ήταν αποτέλεσμα μια ορθολογικής - χρηστής διοίκησης & διαχείρησης,  ενός αυξημένου αισθήματος καθήκοντος και ευθύνης όλου του Διοικητικού Συμβουλίου και όχι προσωπικό μου επίτευγμα» ανέφερε στην εφημερίδα μας χαρακτηριστικά ο κ. Καλογείτονας και συνέχισε «Πιστεύουμε ότι όλα αυτά τα χρόνια διασφαλίσαμε τα συμφέροντα της Εστίας και ανταποκριθήκαμε στις προσδοκίες και στην εμπιστοσύνη των μελών της. Με τον ίδιο ζήλο και με την ίδια αίσθηση ευθύνης θα προρευτούμε και με το νεοεκλεγέν Διοικητικό Συμβούλιο…».

Εμείς δεν μπορούμε παρά να συγχαρούμε τον κ. Καλογείτονα και σύσσωμο το Δ.Σ. και να τους ευχηθούμε ολόψυχα να επιτύχουν τους στόχους τους.