neasmyrni.net.gr neasmyrni.net.gr neasmyrni.net.gr
Αρχική Εκπαίδευση ΒΙΩΜΑΤΙΚΑ ΣΕΜΙΝΑΡΙΑ ΓΟΝΕΩΝ AΠΟ ΤΟ ΚΕΝΤΡΟ ΠΡΟΛΗΨΗΣ "ΗΛΙΟΣ"
facebook
Έχουμε 10 επισκέπτες συνδεδεμένους
ARTION 2016-small lux new 001 akadimos118x118 autopragmatosi Kyvellou-new
hlios__lowΤο Κέντρο  Πρόληψης «ΗΛΙΟΣ» των Δήμων Νέας Σμύρνης και Αγίου Δημητρίου οργανώνει και υλοποιεί Βιωματικά Σεμινάρια Γονέων που στοχεύουν στην ενίσχυση της επικοινωνίας στην οικογένεια και την εκπαίδευση των γονιών σε νέες δεξιότητες που θα τους διευκολύνουν να δημιουργήσουν ένα ασφαλές και υποστηρικτικό πλαίσιο για τα παιδιά τους, ώστε να μεγαλώσουν επιλέγοντας θετική στάση ζωής...
Κάθε σεμινάριο ολοκληρώνεται σε 12 δίωρες εβδομαδιαίες συναντήσεις με σταθερό αριθμό συμμετεχόντων και υπάρχει δυνατότητα για πρωινές ή απογευματινές ομάδες.
Από την έναρξη λειτουργίας του Κέντρου Πρόληψης «ΗΛΙΟΣ», τον Μάρτιο του 2006, μέχρι σήμερα, έχουν οργανωθεί  40 σεμινάρια γονέων στα οποία έχουν πάρει μέρος περίπου 650 γονείς.
Οι επιστολές που ακολουθούν είναι γραμμένες από  γονείς δύο διαφορετικών ομάδων και εκφράζουν με δικό τους τρόπο την εμπειρία από την συμμετοχή τους στα βιωματικά σεμινάρια.
Η Επιστημονική Ομάδα του Κέντρου Πρόληψης «ΗΛΙΟΣ» ευχαριστεί θερμά τους γονείς για την συνεργασία και την εμπιστοσύνη τους.

Δηλώσεις συμμετοχής: Αδριανουπόλεως 18, Ν. Σμύρνη, Τηλ. 210 9336031, Φαξ. 210 9336793, e-mail. Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από κακόβουλη χρήση. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε την Javascript για να τη δείτε.Eυχαριστήριες επιστολές γονέων που ήδη έχουν συμμετάσχει στα προηγούμενα σεμινάρια
και θέλουν να επικοινωνήσουν αυτή τους την εμπειρία ευρύτερα.


Προς ΟΚΑΝΑ και «ΗΛΙΟ» (Κέντρο Πρόληψης από εξαρτησιογόνες ουσίες και προαγωγής της Υγείας)

Είμαστε μια ομάδα από γονείς που οι αγωνίες, τα προβλήματα και οι ανησυχίες μας έφεραν κοντά. Η ανάγκη για καλύτερη επικοινωνία στην οικογένεια και τους γύρω μας, μας οδήγησαν στον «ΗΛΙΟ».
Μετά από συναντήσεις της ομάδας, συζητώντας και ανταλλάσοντας απόψεις μεταξύ διαφορετικών ανθρώπων με διαφορετικές προσεγγίσεις, βρήκαμε διεξόδους για ν΄αντιμετωπίσουμε καταστάσεις.
Μέσα από την ομάδα καταφέραμε να εκπαιδευτούμε και να διαχειριστούμε προβλήματα και κρίσεις που μας απασχολούσαν σε σχέση με τα παιδιά.
Γιατί τα παιδιά είναι η ελπίδα, το αύριο και το μέλλον ενός τόπου. Οι οικογένειες καλούνται να τα βοηθήσουν και να τα στηρίξουν να επιβιώσουν σε μια εποχή που η αμφισβήτηση, η ανασφάλεια και η διαφθορά κυριαρχούν. ΠΩΣ;
Πολλές ώρες δουλειάς και απουσίας από το σπίτι, άγχος, σωματική και ψυχική κόπωση, επιστροφή στο σπίτι, πολλές ευθύνες κι εκεί.
Πρέπει να είμαστε ήρεμοι και με καθαρό μυαλό. ΠΩΣ;
Τα παιδιά γεμάτα απορίες ρωτάνε. ΠΩΣ;
Βιάζονται να μεγαλώσουν, να γίνουν ανεξάρτητα, να διεκδικήσουν τη θέση τους στον κόσμο των ενηλίκων. ΠΩΣ;
Δεν ξέρουμε πάντα το ΠΩΣ, τον τρόπο.
Ένα είναι σίγουρο: τα παιδιά μας πρέπει να βγουν στη ζωή δυνατά, υγιή και με όρεξη για δημιουργία. Να μπορούν να επιλέγουν σωστά, να ζουν ευτυχισμένα στον πραγματικό κόσμο που τους φτιάξαμε.
Να μην διαλέξουν ποτέ το δρόμο της ψευδαίσθησης.
Είναι τραγικό να βλέπεις νέα παιδιά με βλέμμα απλανές, με βλέμμα στο κενό, αδύναμα, αφημένα σε μια μοίρα που δεν μπορούν εύκολα ν΄αλλάξουν. Να ζητούν ένα χέρι να τα βοηθήσει, να τα τραβήξει από το σκοτάδι και να τα βγάλει κοντά στον Ήλιο.
Επειδή όλα αυτά δεν είναι καθόλου εύκολη υπόθεση και σαν γονείς αγωνιούμε, το «πήγαινε – έλα» στο Κέντρο Πρόληψης και η εμπειρία με την ομάδα μας βοήθησε, μέσα από το μοίρασμα, να κατανοήσουμε καλύτερα τον εαυτό μας και κατ΄επέκταση τους γύρω μας.
Ο πομπός του Κέντρου εξέπεμπε μηνύματα τα οποία δεχθήκαμε, κατανοήσαμε και εφαρμόσαμε στην καθημερινότητά μας στον εαυτό μας και τους άλλους.
Η ύπαρξη και η συνέχεια της διαδικασίας της αυτογνωσίας και της επικοινωνίας είναι απαραίτητη. Υπάρχει πολύς δρόμος καθόλου εύκολος. Γι΄αυτό ΕΛΠΙΖΟΥΜΕ στη συνέχεια συγκρότησης ομάδων που θα βοηθήσουν στη στήριξη και άλλων οικογενειών.
ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ για την ύπαρξη αυτών των «υπηρεσιών» από καταξιωμένους ειδικούς που στελεχώνουν το επιστημονικό προσωπικό και ιδιαιτέρως τη συντονίστρια της ομάδας μας, τη ψυχολόγο κα. Νάντια Kαραπατάκη.
ΕΛΠΙΖΟΥΜΕ να συνεχίσουμε να στηρίζουμε όλοι τον ΗΛΙΟ.
ΕΧΟΥΜΕ ΑΝΑΓΚΗ το φως του για να μας φωτίζει και τη ζεστασιά του για να μας δίνει δύναμη και κουράγιο να φτιάξουμε τη ζωή που εμείς επιλέγουμε.

Από καρδιάς
Μέλη ομάδας γονέων «ΗΛΙΟΣ»
Αλέκα Π., Αλεξία Α., Κατερίνα Γ., Μαίρη Χ., Ντίνα Γ.Προς τους Δήμους Αγίου Δημητρίου και Νέας Σμύρνης  
Νέα Σμύρνη 14.6.2011


Με την επιστολή μας αυτή θέλουμε να ευχαριστήσουμε όλους τους φορείς, που στο πλαίσιο της Συμβουλευτικής Γονέων οργάνωσαν τα σεμινάρια του Κέντρου Πρόληψης «Ηλιος», που παρακολουθήσαμε από τον Οκτώβριο του 2010 έως τον Ιούνιο του 2011.
Ιδιαίτερα ευχαριστούμε τις εισηγήτριες κ.κ. Νάντια Καραπατάκη και Ευγενία Τσοχατζίδου, που με την καθοδήγησή τους μελετήσαμε τις συμπεριφορές μας, κυρίως απέναντι στα παιδιά μας, μάθαμε να μοιραζόμαστε τις εμπειρίες, τις σκέψεις μας, τις προσωπικές μας αλήθειες και να ενδοσκοπούμε σε προβλήματα της καθημερινότητάς μας με τρόπο βιωματικό, πολύ πιο αποδοτικό του συνήθως θεωρητικού.
Το σημαντικότερο είναι ότι βιώσαμε την έννοια της πραγματικής αυτοκριτικής, δηλαδή να στρέφουμε τη ματιά μας στο μέσα μας πρώτα, να επικεντρωνόμαστε στον εαυτό μας και γνωρίζοντάς τον να προσπαθούμε συνεχώς να τον βελτιώνουμε, ώστε να επικοινωνούμε καλύτερα και αποτελεσματικότερα με τους άλλους και κυρίως με τα παιδιά μας. Η εμπειρία της ομάδας αυτής είναι για μας η απαρχή ενός δρόμου που είναι μακρύς, καθώς η πορεία προς την αυτογνωσία συνεχίζεται.
Ευχαριστούμε θερμότατα τις εισηγήτριες που με την επιστημοσύνη τους μας βοήθησαν να κερδίσουμε τόσα πολλά, αλλά και για το γεγονός ότι η προσφορά τους γινόταν πάντα με τόση προθυμία, ζωντάνια και καλή διάθεση. Ευχόμαστε τα σεμινάρια αυτά, τα οποία πραγματοποιούνται εδώ και πέντε χρόνια, να συνεχιστούν και στο μέλλον και να επιτελούν το σημαντικότατο έργο τους. Ευχαριστούμε και πάλι.

Οι συμμετέχουσες
Βλαχάκη Κατερίνα, Γεωργά Φωτεινή, Περλορέτζου Ελένη, Λάνη Βάσω, Τατάκη Λουσία, Καζαμία Ελένη, Αϊβαλιώτου Ζέτα, Κατραμή Ιωάννα, Τζώρτζη-Γκάνου Κατερίνα, Βαρβαρίγου Ευαγγελία