neasmyrni.net.gr neasmyrni.net.gr neasmyrni.net.gr
Αρχική Υγεία ΤΟ ΦΑΙΝΟΜΕΝΟ ΤΩΝ ΝΕΩΝ ΠΟΥ ΕΠΙΣΤΡΕΦΟΥΝ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ ΤΟΥΣ: Β' ΜΕΡΟΣ: ΠΡΑΚΤΙΚΕΣ ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ ΓΙΑ ΜΙΑ ΑΡΜΟΝΙΚΗ ΣΥΓΚΑΤΟΙΚΗΣΗ
facebook
Έχουμε 15 επισκέπτες συνδεδεμένους
ARTION 2016-small lux new 001 akadimos118x118 autopragmatosi Kyvellou-new
της ΕΛΕΝΗΣ ΚΑΤΣΑΜΠΑ, MSc. Κλινικής Ψυχολόγου – Ψυχοθεραπεύτριας, www.katsampa.gr

Ποιο είναι το σημείο-κλειδί για μία λειτουργική συμβίωση;
Κλειδί στην συμβίωση των νέων με την οικογένειά τους είναι η καλή επικοινωνία και το κλίμα συνεργασίας. Είναι σημαντικό τόσο οι γονείς όσο και τα παιδιά να εκφράζουν με ειλικρίνεια τις προθέσεις και τις προσδοκίες τους τόσο πριν τη συγκατοίκηση όσο και κατά τη διάρκεια αυτής. Η έκφραση των αμοιβαίων προσδοκιών και η διασαφήνιση των ευθυνών προκειμένου να διασφαλιστεί η εύρυθμη λειτουργία του οικογενειακού περιβάλλοντος αποτελεί αναγκαία συνθήκη για μία λειτουργική συμβίωση...
Αν είστε γονιός:
1) Προσπαθήστε να βρείτε νέες ισορροπίες στη σχέση σας με το γιο σας ή την κόρη σας. Θυμηθείτε ότι μπορεί να είναι παιδί σας, δεν είναι όμως πια παιδί, αλλά ενήλικο άτομο, οπότε συμπεριφερθείτε του ανάλογα.
2) Συζητήστε μαζί του από την αρχή θέτοντας εφικτούς στόχους: για ποιους λόγους επιστρέφει ή συνεχίζει να μένει σπίτι, π.χ. επειδή δεν βρίσκει δουλειά, επειδή δεν μπορεί να καλύψει τα έξοδα του μένοντας μόνος κ.λπ.; Είναι σημαντικό να συζητήσετε με ειλικρίνεια για το θέμα αυτό, για να είναι ξεκάθαρα τα πράγματα και για τις δυο πλευρές, να τεθούν στόχοι και να κινητοποιηθεί ο νέος ώστε να επιδιώξει την ανεξαρτητοποίηση του και να μην βολευτεί στην πατρική εστία.
3) Συμφωνήστε σε κάποιους κοινούς κανόνες που θα βοηθούν στην εύρυθμη λειτουργία του σπιτιού και θα εξασφαλίζουν τη μείωση των δυσκολιών που προκύπτουν από τη συγκατοίκηση.
4) Σεβαστείτε τον προσωπικό του χώρο μες στο σπίτι και την προσωπική του ζωή και μην προσπαθείτε να ασκήσετε έλεγχο στον τρόπο ζωής του.
5) Δείξτε κατανόηση στις δυσκολίες που αντιμετωπίζει και κάντε σαφή τον τρόπο με τον οποίο μπορείτε να τον βοηθήσετε, μπορεί π.χ. να μπορείτε να  του προσφέρετε φιλοξενία και φαγητό και να μην μπορείτε να του καλύψετε τα προσωπικά του έξοδα.
6) Συζητήστε μαζί του τις προσδοκίες σας από εκείνον σε ό,τι αφορά την φροντίδα και τις δουλειές του σπιτιού συμφωνώντας για το ποιος θα είναι υπεύθυνος για τι μες στο σπίτι, και τους τρόπους με τους οποίους μπορεί να συνεισφέρει αναλαμβάνοντας ορισμένες δουλειές, καθώς και το πότε θα πρέπει να γίνονται επανεκτιμώντας κάθε δύο περίπου μήνες τις ανάγκες που υπάρχουν.
7) Συζητήστε για τα οικονομικά: αν το παιδί σας εργάζεται, μπορείτε ενδεχομένως να του ζητήσετε να συνεισφέρει σε κάποια από τα έξοδα του σπιτιού, όπως π.χ. να αναλάβει να πληρώνει το λογαριασμό του κινητού του τηλεφώνου ή τη βενζίνη, αν κάνει χρήση του οικογενειακού αυτοκινήτου. Κι αυτό θα τον βοηθήσει να αναλάβει την ευθύνη του εαυτού του και να κινητοποιηθεί προς την ανεξαρτητοποίησή του.
8) Προσπαθήστε να είστε ευέλικτοι: αν, για παράδειγμα, το παιδί σας δεν εργάζεται και δεν μπορεί να συνεισφέρει οικονομικά, ίσως εναλλακτικά να μπορεί να αναλάβει περισσότερες ευθύνες σε ό,τι αφορά την φροντίδα του σπιτιού. Αυτό θα βοηθήσει και εσάς, αλλά και εκείνον να διατηρήσει το κίνητρό του να βρει δουλειά και να μείνει μόνος του.
9) Στηρίξτε το παιδί σας και δείξτε του εμπιστοσύνη ότι μπορεί να τα καταφέρει, όμως μην τον υπερπροστατεύετε («Εμένα να ακούς») και μην υποτιμάτε τις ικανότητές του («Σου τα ’λεγα εγώ»). Η ενίσχυση του κινήτρου για δράση και ανεξαρτητοποίηση είναι ιδιαίτερα σημαντική.
10)    Αναπροσαρμόστε τον οικονομικό προϋπολογισμό της οικογένειας, εξετάζοντας εναλλακτικές που θα σας επιτρέψουν να ανταπεξέρχεστε στα έξοδα και αξιολογήστε την αποτελεσματικότητά τους, όπως π.χ. μείωση στη χρήση του αυτοκινήτου, μαγείρεμα σπιτικού φαγητού για την οικογένεια.
Θυμηθείτε:
- Δεν είστε οι μοναδικοί γονείς που βρίσκονται στη θέση αυτή. Είναι πολλοί οι γονείς που σήμερα παρέχουν στέγη και υποστηρίζουν οικονομικά τα παιδιά τους.
- Φροντίστε τον εαυτό σας. Δεν μπορείτε να φροντίσετε τους άλλους αν εσείς οι ίδιοι είστε κουρασμένοι και ευέξαπτοι. Θυμηθείτε να ζητάτε βοήθεια όταν τη χρειάζεστε!

Αν είστε νέος άνθρωπος:
1) Καθορίστε ποιες είναι οι ευθύνες σας μες στα πλαίσια της συγκατοίκησης με τους γονείς σας, όπως π.χ. η ανάληψη συγκεκριμένων καθηκόντων.
2) Αναλάβετε τις ευθύνες σας ως ενήλικας τόσο για τις πράξεις σας, όσο και για την φροντίδα των αναγκών σας. Δείξτε ωριμότητα προς τους κανόνες που εξασφαλίζουν μια καλή ατμόσφαιρα μες στο σπίτι, ακούστε τους άλλους και σεβαστείτε τις ανάγκες τους. Θυμηθείτε: αν συμπεριφέρεστε σαν παιδί, οι γύρω σας θα σας αντιμετωπίζουν σαν παιδί!
3) Ορίστε τα τωρινά προβλήματα σας και προσπαθήστε με οργανωμένο, μεθοδικό και ρεαλιστικό τρόπο να τα επιλύσετε.
4) Επιδιώξτε την επικοινωνία με τους γονείς σας και εκφράστε τους τις ανησυχίες σας. Όταν δε συζητούμε, στερούμε από τους άλλους την ευκαιρία να κατανοήσουν ποια πράγματα μας ενοχλούν και άρα αποκλείουμε την πιθανότητα να αλλάξει κάτι ή να βελτιωθεί η κατάσταση.
5) Προσπαθήστε να διερευνήσετε τι δυνατότητες υπάρχουν για κάλυψη των προσωπικών σας εξόδων στο άμεσο διάστημα όπως π.χ. μία εργασία μερικής απασχόλησης.
6) Προσπαθήστε να θέσετε τα προσωπικά σας όρια τόσο μες στο χώρο του σπιτιού π.χ. ζητήστε από τους γονείς σας να χτυπούν πριν μπουν στο δωμάτιό σας, όπως και σε ό,τι αφορά τον προσωπικό σας χρόνο και τη ζωή σας εκτός σπιτιού, π.χ. δε χρειάζεται να δίνετε λεπτομερή αναφορά κάθε φορά που βγαίνετε από το σπίτι.
7) Διατηρήστε και ενισχύστε τις φιλίες σας και τις κοινωνικές σας επαφές. Αξιοποιήστε τον ελεύθερο χρόνο σας με φίλους μακριά από την οικογένειά σας, ώστε να μπορείτε να παίρνετε απόσταση από τις καταστάσεις μες στο σπίτι και να αντλείτε ευχαρίστηση για να αντιμετωπίζετε τις δυσκολίες στην παρούσα φάση της ζωής σας.
8) Εξασφαλίστε χρόνο για τον εαυτό σας, ώστε να μπορείτε να σκέφτεστε, να χαλαρώνετε και να θέτετε τους στόχους και τις προτεραιότητές σας κάνοντας ένα διάλειμμα από τις απαιτήσεις της οικογενειακής συμβίωσης.
9) Μείνετε εστιασμένοι στο στόχο σας να ανεξαρτητοποιηθείτε. Προσπαθήστε να προγραμματίσετε έστω μακροπρόθεσμα το πότε θα φύγετε από το σπίτι των γονιών σας.
10) Παραμείνετε ρεαλιστές και τηρήστε μια θετική στάση απέναντι στα πράγματα. Προσπαθήστε, παρά τις δυσκολίες που βιώνετε, να μάθετε πράγματα για τον εαυτό σας και να αντιμετωπίσετε αυτό που σας συμβαίνει ως μια χρήσιμη εμπειρία για να αναδιοργανώσετε τη ζωή σας, να αξιολογήσετε τις ανάγκες σας και να θέσετε τους επόμενους επαγγελματικούς στόχους σας.
11)  Έχετε το βλέμμα σας στραμμένο προς το μέλλον σας σχεδιάζοντας και ζώντας στο παρόν.