neasmyrni.net.gr neasmyrni.net.gr neasmyrni.net.gr
Αρχική Εκπαίδευση ΡΗΤΟΡΕΣ ΣΤΟ 6ο ΓΕΛ ΝΕΑΣ ΣΜΥΡΝΗΣ
facebook
Έχουμε 19 επισκέπτες συνδεδεμένους
ARTION 2016-small lux new 001 akadimos118x118 autopragmatosi Kyvellou-new
6_lykeio_rhtores_2_low_tΌλα άρχισαν σαν παιχνίδι, σαν μια προσπάθεια να μη χαλάσουμε χατίρι στα παιδιά. Είχαν μάθει για τους Αγώνες Αντιλογίας και ήθελαν να φτιάξουμε ομάδα και να πάρουμε μέρος. Και το αποφασίσαμε. Δύο καθηγήτριες – σύμβουλοι την πρώτη χρονιά, τρεις  από  τη δεύτερη. Κάπως έτσι ξεκινήσαμε αυτό το ταξίδι...

Με βήματα δειλά, ρωτώντας και διαβάζοντας, αρχίσαμε να βρίσκουμε το δρόμο, να μαθαίνουμε πώς μπορείς να «χτίσεις» έναν καλό ρήτορα. Παλέψαμε, ψάξαμε, ελπίσαμε, λυγίσαμε, κάναμε λάθη, κάναμε αυτοκριτική, προσπαθήσαμε να διορθωθούμε. Αγχωθήκαμε μαζί τους,  μοιραστήκαμε  τον ελεύθερο χρόνο μας μαζί τους, κουραστήκαμε μαζί τους, διασκεδάσαμε μαζί τους, πικραθήκαμε μαζί τους. Περιπλανηθήκαμε  μαζί τους στο χώρο της σκέψης. Τους είδαμε σιγά-σιγά να ωριμάζουν, να οργανώνουν τη σκέψη τους, να αποκτούν θάρρος, να βελτιώνουν το λόγο τους, να γίνονται συγκροτημένοι και γοητευτικοί ομιλητές. Τους είδαμε να δένονται μεταξύ τους και να στηρίζουν ο ένας τον άλλον. Χωρίς εγωισμό και αλαζονεία. Και να μένουν έτσι  δεμένοι και μετά το τέλος των αγώνων, ακόμα και μετά το τέλος του σχολείου. Νιώσαμε περήφανες για το ήθος και τις επιτυχίες τους. Και συνεχίζουμε να τους καμαρώνουμε και να δουλεύουμε μαζί τους, σε πείσμα των καιρών.
Τώρα πια δεν είμαστε μόνες. Η παρέα κάθε χρόνο μεγαλώνει, με τους μικρούς, νέους εκκολαπτόμενους ρήτορες που προστίθενται στην ομάδα, με τους μεγάλους-αποφοίτους και φοιτητές πια-που συνεχίζουν να έρχονται στις συναντήσεις, μας φέρνουν τα νέα από τις πανεπιστημιακές ομάδες ρητορικής στις οποίες  δραστηριοποιούνται και μας βοηθούν στις προπονήσεις. Και συνειδητοποιούμε πως τελικά το μεγαλύτερο κέρδος είναι οι στενοί δεσμοί που χτίζουμε μεταξύ μας.
Η ομάδα ρητορικής του 6ου ΓΕΛ ΝΕΑΣ ΣΜΥΡΝΗΣ που αριθμεί σήμερα 14 μέλη, μαθητές και μαθήτριες από όλες τις τάξεις του Λυκείου μας, έχει συμμετάσχει στους Πανελλήνιους Μαθητικούς Αγώνες Ρητορικής τα τελευταία τέσσερα (4) χρόνια και έχει καταφέρει να διακριθεί και να αναδείξει δύο (2) από τους δεκαπέντε (15) καλύτερους ομιλητές.
Οι συναντήσεις μας τακτικές Σάββατο 16.30 στο σχολείο. Δύσκολη ώρα να θυσιάσεις δύο-τρεις ώρες από τον ελεύθερο χρόνο του  Σαββατοκύριακου. Ερχόμαστε όμως όλοι. Και μόλις  ξαναβρισκόμαστε, η κούραση, η πίεση, το στρες  δίνουν τη θέση στον ενθουσιασμό. Κάθε φορά τίθεται ένα καινούργιο θέμα προς διαπραγμάτευση.
Μια καινούρια πρόκληση εμφανίζεται, μια νέα διανοητική περιπέτεια ξεκινά. Αντίπαλος σήμερα μπορεί να είναι ο χθεσινός συνομιλητής και συνεργάτης. Άρα δεν είναι αντίπαλος, είναι συνομιλητής και συνοδοιπόρος, η σκέψη η δική του αποτελεί το έναυσμα που θα πυροδοτήσει τον αντίλογο και θα οδηγήσει στην αναζήτηση, στην αποκάλυψη…
Και οι νεαροί ρήτορες είναι πάντα έτοιμοι για ένα νέο ταξίδι. Και εκπλήσσουν ευχάριστα με την οξύνοια, την ευρηματικότητα, την ετοιμότητα τους. Σ’ αυτό το νεανικό ενθουσιασμό τους και στο πάθος τους, οφείλονται και οι επιτυχίες της ομάδας.
Ακούνε προσεκτικά τις παρατηρήσεις και μοχθούν πραγματικά για να αυτοβελτιωθούν   ρητορική έτσι δε γίνεται άλλη μια κουραστική υποχρέωση ,αλλά τρόπος σκέψης και ζωής .