neasmyrni.net.gr neasmyrni.net.gr neasmyrni.net.gr
Αρχική Τοπικές Ειδήσεις Η ΕΣΤΙΑ ΑΓΩΝΙΖΕΤΑΙ ΚΑΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΠΙΒΙΩΣΕΙ
facebook
Έχουμε 11 επισκέπτες συνδεδεμένους
ARTION 2016-small lux new 001 akadimos118x118 autopragmatosi Kyvellou-new

estiaΤο Διοικητικό Συμβούλιο της Εστίας Ν. Σμύρνης εξουσιοδοτήθηκε από την πρόσφατη Γενική Συνέλευση του Σωματείου να προβεί σε αναγκαστικές λύσεις πώλησης ακινήτων, αντιπαροχής ακινήτων και λήψης δανείου με εμπράγματη ασφάλεια,  προκειμένου να εξευρεθούν οι απαραίτητοι οικονομικοί πόροι που θα διασφαλίζουν τη συνέχιση της λειτουργίας της Εστίας. Παράλληλα μετά από συνάντηση που είχε ο Πρόεδρος της Εστίας κ. Καλογείτονας με το Δήμαρχο κ. Τζουλάκη και τον τ. Δήμαρχο κ. Κουτελάκη, η οποία πραγματοποιήθηκε με πρωτοβουλία και υπό την παρουσία του Μητροπολίτου Ν. Σμύρνης κ. Συμεών, o Δήμος διερευνά όλους τους δυνατούς τρόπους ενίσχυσης της Εστίας από το Δήμο Ν. Σμύρνης. Για το θέμα, όμως, της καταβολής των ενοικίων για τα Σχολεία της Εστίας που αρνείται να καταβάλλει ο Δήμος, ο Δήμαρχος δήλωσε σε πρόσφατο Δημ. Συμβούλιο ότι δεν μπορεί να αλλάξει στάση γιατί κινδυνεύει να κατηγορηθεί για παράβαση καθήκοντος και η υπόθεση πρέπει να κριθεί στα δικαστήρια.

 


Το τελευταίο έτος η Εστία Ν. Σμύρνης δυσκολεύεται να συντηρηθεί. Μετά την εφαρμογή του νόμου του Καλλικράτη από 1/1/2011 ο Δήμος μας, ο οποίος είναι πλέον υπεύθυνος για τη λειτουργία των Σχολείων, σταμάτησε να καταβάλει στην Εστία τα ενοίκια για τη χρήση των Σχολείων της, τα οποία κατέβαλε μέχρι πρότεινος η Νομαρχία, και τα οποία ήταν ο κυριότερος οικονομικός πόρος της Εστίας. Ο Δήμος ισχυρίζεται ότι τα Σχολεία αυτά είχαν χτιστεί σε οικόπεδο του Δήμου με σκοπό τη λειτουργία των Επαγγελματικών Σχολών της Εστίας, οι οποίες όμως έπαυσαν να λειτουργούν και έτσι ο Δήμος εκτιμά ότι πρέπει να ενεργοποιηθεί η διαλυτική αίρεση του συμβολαίου της δωρεάς του οικοπέδου και τα σχολεία πρέπει να περιέλθουν στην κυριότητα του Δήμου.
Η Εστία διαφωνώντας κάθετα με τη στάση του Δήμου και στην προσπάθειά της να διαφυλάξει την κυριότητα του οικοπέδου και τα έσοδα του Σωματείου από τα ενοίκια, τα οποία της εξασφάλιζαν τη βιωσιμότητά της, προσέφυγε αμυνόμενη στη δικαιοσύνη και με 2 αγωγές που κατέθεσε εναντίον του Δήμου Ν. Σμύρνης προσπαθεί να αποδείξει ότι η διαλυτική αίρεση του συμβολαίου δωρεάς έχει ματαιωθεί γιατί το Σωματείο εκπλήρωσε στο ακέραιο τους όρους της δωρεάς που ήταν η ανέγερση κτιρίου με έξοδα της Εστίας το οποίο να λειτουργεί απλά ως Σχολείο, πράγμα που τηρείται αυστηρά όλα αυτά τα χρόνια. Κατηγορεί δε το Δήμο ότι προσπαθεί να δημιουργήσει “οικονομική ασφυξία” στην Εστία για να μπορέσει στη συνέχεια να οικειοποιηθεί το οικόπεδο και τα κτίρια που έχουν ανεγερθεί σ’ αυτό, δηλαδή το Μέγαρο και τα Σχολεία.
Μέχρι όμως να λυθεί το παραπάνω θέμα από τη δικαιοσύνη η Εστία Ν. Σμύρνης δεν έχει άλλους οικονομικούς πόρους και δυσκολεύεται να επιβιώσει καθώς παρά τις δραματικές περικοπές εξόδων στις οποίες έχει προβεί ο Πρόεδρός της κ. Καλογείτονας το σεβαστό αποθεματικό που είχε εξαντλείται πολύ γρήγορα.


ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΕΣΤΙΑΣ
Το Διοικητικό Συμβούλιο θεματοποίησε με εισήγηση του Προέδρου το μεγάλο πρόβλημα που έχει ανακύψει και πρότεινε στην πρόσφατη ετήσια Γενική Συνέλευση που πραγματοποιήθηκε στις 20 Μαρτίου 2012 να παρθούν αναγκαστικές λύσεις εκτάκτου ανάγκης για να βρεθούν οι οικονομικοί πόροι που θα εξασφαλίζουν τη βιωσιμότητα της Εστίας μέχρι να λυθεί το θέμα της κυριότητας των Σχολείων της:
Η Γενική Συνέλευση εξουσιοδότησε το Δ.Σ. της Εστίας να προβεί:
1.  Σε πώληση οποιουδήποτε ακινήτου
2.  Σε λήψη δανείου με εμπράγματη ασφάλεια
3.  Σε πώληση ή στο να δοθούν με το σύστημα της αντιπαροχής τα ακινήτα επί των οδών Προύσσης & Πρ. Αϊδινίου και η  μονοκατοικίας επί των οδών Κοραή & Μεγ. Αλεξάνδρου.

kalogeiton2_lrΟ Πρόεδρος της Εστίας κ. Ιωάννης Καλογείτονας σχολιάζοντας τις αποφάσεις της συνέλευσης μας ανέφερε:

 “Μετά και από τη συγκινητική συμπαράσταση των αδελφών προσφυγικών σωματείων ανά την Ελλάδα, πολλών επίσημων φορέων αλλά και απλών ανθρώπων που με κάθε τρόπο έδειξαν την αγάπη τους στο έργο της Εστίας αυτές τις δύσκολες ώρες το Διοικητικό Συμβούλιο έκρινε ότι έχει ιερή υποχρέωση να προσπαθήσει έναντι κάθε τιμήματος να συνεχίσει τη λειτουργία της Εστίας.
Δεν ήταν εύκολη απόφαση  η πρότασή μας να εκποιήσουμε ακίνητη περιουσία του Σωματείου μας. Ειδικά εγώ που από την αρχή της θητείας μου προσπάθησα όχι μόνο να διατηρήσω την υπάρχουσα περιουσία, αλλά είχα και ως προτεραιότητά μου να την επαυξήσω, γεγονός που πιστεύω ότι κατάφερα με τον καλύτερο τρόπο όταν με ενέργειες μου πέρασε στην κυριότητα του Σωματείου το ακίνητο Προύσσης & Πρ. Αϊδινίου, η μονοκατοικία Κοραή & Μεγ. Αλεξάνδρου και άλλα ακίνητα μικρότερης αλλά όχι αμελητέας αξίας, προβληματίστηκα πολύ μέχρι να καταλήξω σ’ αυτή την πρόταση που τελικά βρήκε σύμφωνη και τη Γεν. Συνέλευση. 

Θεωρώ ότι αν καταφέρουμε παρά τις αντίξοες οικονομικές συγκυρίες να εκποιήσουμε κάποια ακίνητα της Εστίας, αυτό μπορεί να μας βοηθήσει να σώσουμε την υπόλοιπη περιουσία και να διασφαλίσουμε τη λειτουργία της. Και αυτό, νομίζω, επιβάλλεται να προσπαθήσουμε.

Θέλω μάλιστα να τονίσω σε όλους ότι για την εκποίηση των ακινήτων θα ακολουθήσουμε με απόλυτη διαφάνεια κάθε νόμιμη διαδικασία, τις απαιτούμενες εκθέσεις ορκωτών εκτιμητών, ανοιχτούς διαγωνισμούς, σφραγισμένες προσφορές και ο,τιδήποτε άλλο επιβάλλεται για να διαφυλάξουμε τα συμφέροντα του Σωματείου μας…”

ΕΝΣΤΑΣΗ ΚΑΤΑ ΤΩΝ ΑΠΟΦΑΣΕΩΝ
Κατά των παραπάνω προτάσεων και των αποφάσεων της Συνέλευσης  τοποθετήθηκε μόνο το μέλος της Εστίας κ. Σταμάτης Παππάς, ο οποίος με πολυσέλιδη καταγγελία του (δημοσιεύεται στις Απόψεις) θεωρεί ότι η λήψη των παραπάνω αποφάσεων είναι άκυρη γιατί δεν ελήφθη από την απαιτούμενη πλειοψηφία και δηλώνει ότι θα προσφύγει στη δικαιοσύνη για την ακύρωση των αποφάσεων. Ο κ. Παππάς μάλιστα καλεί τον Πρόεδρο της Εστίας και το  Δ.Σ. να παραιτηθούν, ώστε να εκλεγεί νέο Δ.Σ. που θα αναζητήσει άλλες λύσεις και θα αποφύγει την εκποίηση της περιουσίας της Εστίας.
Ο Πρόεδρος της Εστίας κ. Καλογείτονας σε ερώτηση μας και απαντώντας στις καταγγελίες του κ. Παππά ανέφερε ότι οι αποφάσεις ελήφθησαν με κάθε νόμιμη διαδικασία και θα εφαρμοστούν.  Καλεί, δε, οποιονδήποτε έχει την παραμικρή αμφιβολία περί της νομιμότητας των αποφάσεων, αλλά και της διαχείρισης της Εστίας, να αποτανθεί στη δικαιοσύνη.

Σχετικά μάλιστα με την αναφορά σε προηγούμενη μήνυση που είχε καταθέσει ο κ. Καλογείτονας εναντίον του κ. Παππά για συκοφαντική δυσφήμιση, στην οποία αναφέρεται ο κ. Παππάς στην πολυσέλιδη καταγγελία του εναντίον του Προέδρου της Εστίας,  ο κ. Καλογείτονας τονίζει:
“… Ο κ. Παππάς δολίως αποκρύπτει ότι η μήνυση που υπέβαλλα εναντίον του, δεν απερρίφθη με διάταξη Εισαγγελέως, όπως ισχυρίζεται, αλλά μετά μετά από τις νόμιμες διαδικασίες κατέληξε στην έκδοση του υπ. Αριθμόν 542/2012 βουλεύματος της 7/2/2012 το οποίο έχει καταστεί αμετάκλητο και το οποίο τον παραπέμπει για να δικαστεί ως υπαίτιος του ότι διέδωσε γεγονότα ψευδή ενώπιον τρίτων που μπορούν να βλάψουν την τιμή και την υπόληψή μου.
Δηλώνω  κατηγορηματικά ότι θα υπερασπιστώ με κάθε νόμιμο μέσο την τιμή μου, το έργο του Δ.Σ., αλλά και την ίδια την Εστία από τους δήθεν “σωτήρες”…” ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Καλογείτονας κλείνοντας τη σύντομη συνομιλία μας.

ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Θα θέλαμε να αναφέρουμε ότι τον προηγούμενο μήνα δεχτήκαμε πλήθος επιστολών από πολλά προσφυγικά Σωματεία, από μέλη της Εστίας και απλούς πολίτες που συμπαραστέκονται στην Εστία. Ενδεικτικά δημοσιεύσαμε την επιστολή της " Ένωσης Σμυρναίων", οφείλουμε, όμως, να αναφέρουμε ότι κοινή συνισταμένη όλων των επιστολών είναι το μήνυμα ότι η Εστία πρέπει να επιβιώσει.