neasmyrni.net.gr neasmyrni.net.gr neasmyrni.net.gr
Αρχική Εκπαίδευση ΝΕΟΣ ΠΑΙΔΙΚΟΣ ΣΤΑΘΜΟΣ ΣΤΟ ΙΩΣΗΦΟΓΛΕΙΟ - ΑΠΑΛΛΑΓΗ-ΜΕΙΩΣΕΙΣ ΣΤΑ ΤΡΟΦΕΙΑ
facebook
Έχουμε 12 επισκέπτες συνδεδεμένους
ARTION 2016-small lux new 001 akadimos118x118 autopragmatosi Kyvellou-new
kastorhs low resΆρθρο του Θεόδωρου Καστόρη - Προέδρου του Κέντρου Κοινωνικής Προστασίας & Αλληλεγγύης του Δήμου Ν. Σμύρνης:  "Κάθε χρόνο τέτοια περίοδο αντιμετωπίζουμε το ίδιο μεγάλο και σοβαρό πρόβλημα. Την επιλογή των φιλοξενούμενων νηπίων στους παιδικούς σταθμούς. Μία επιλογή δύσκολη, συνειδησιακά ψυχοφθόρα και άδικη, γιατί καλούμαστε να κάνουμε μία επιλογή σε ένα θέμα που το κράτος, όπως οφείλει ένα στοιχειώδες κράτος, αν υπάρχει, όφειλε να έχει λύσει. Είναι δικαίωμα κάθε οικογένειας να έχει μια θέση για το κάθε παιδί της σε ένα παιδικό σταθμό. Είναι θέμα ίσης αντιμετώπισης όλων των παιδιών, ανεξάρτητα εισοδήματος και άλλων χαρακτηριστικών της οικογένειας, είναι θέμα ομαλής και απαραίτητης κοινωνικοποίησης του παιδιού. Αυτή είναι η οπτική αντιμετώπισης του θέματος στις αναπτυγμένες οικονομικά, κοινωνικά και πολιτισμικά κοινωνίες.

ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ-ΔΙΕΚΔΙΚΗΣΗ-ΑΓΩΝΑΣ
Μπροστά στην παραπάνω περίπτωση δύο είναι οι δρόμοι που μπορούμε να ακολουθήσουμε. Αφού το κράτος μας δεν προσφέρει τα παραπάνω, να εγκαταλείψουμε και εμείς την προσπάθεια βελτίωσης της κατάστασης καταγγέλλοντας και φωνασκώντας με την ασφάλεια βέβαια της μη συμμετοχής στο πρόβλημα. Έχουμε δηλώσει όμως με κάθε ευκαιρία, ότι εμείς δεν εγκαταλείπουμε. Δεν είμαστε διατεθειμένοι να αφήσουμε ότι υπάρχει να διαλυθεί, δεν είμαστε διατεθειμένοι να περιμένουμε την δευτέρα παρουσία, όταν ως δια μαγείας τα προβλήματα θα επιλυθούν με την συνολική αλλαγή του συστήματος. Πιστεύουμε, ότι η αλλαγή και οι βελτιώσεις γίνονται μέσα από την καθημερινή προσπάθεια, διεκδίκηση και αγώνα. Όπου αυτά υπάρχουν με συνέπεια, αποφασιστικότητα, συμμετοχή αργά ή γρήγορα θα φέρουν αποτελέσματα. ΑΥΤΟΝ ΤΟΝ ΟΡΚΟ ΕΧΟΥΜΕ ΕΠΙΛΕΞΕΙ.

ΝΕΟΣ ΠΑΔΙΚΟΣ ΣΤΑΘΜΟΣ-ΤΡΟΦΕΙΑ
Μέσα στις δύσκολες οικονομικές συγκυρίες, με περιορισμό των χρηματοδοτήσεων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, με ελλείψεις προσωπικού, εμείς προχωράμε. Αξιοποιούμε κάθε δυνατότητα χώρου και αυξάνουμε όσο μπορούμε τις θέσεις φιλοξενίας των νηπίων. Σ’ αυτές τις δύσκολες εποχές δίνοντας βάρος στην λειτουργία και την ανάπτυξη των παιδικών μας σταθμών, προχωράμε στη δημιουργία ενός νέου παιδικού σταθμού στο Ιωσηφόγλειο. Ένας νέος σταθμός στην περιοχή της Κάτω Ν. Σμύρνης όπου είχαμε τεράστιο πρόβλημα θα δώσει ανάσα στο μεγάλο πρόβλημα φιλοξενίας νηπίων και θα ανακουφίσει οικονομικά και κοινωνικά πολλές ακόμα οικογένειες εργαζομένων. Επίσης από τον Απρίλιο και με βάση τις μεγάλες μειώσεις των οικογενειακών εισοδημάτων, προχωρήσαμε σε μεγάλες μειώσεις των τροφείων. Αξίζει να σημειωθεί ότι έτσι και αλλιώς περίπου το 40% των φιλοξενούμενων νηπίων δεν πλήρωναν τροφεία λόγω χαμηλών εισοδημάτων.

ΕΠΙΤΥΧΗΜΕΝΗ Η ΕΝΤΑΞΗ ΜΑΣ ΣΤΟ ΕΣΠΑ
Άλλο ένα δείγμα των αποτελεσμάτων του αγώνα και της διεκδίκησης. Όχι αυτού που γίνεται με λόγια μόνο και φανφάρες, αλλά αυτού που γίνεται οργανωμένα, αποφασιστικά, με επιχειρήματα, αγωνιστικά, αλλά και θεσμικά μέσα από τους οργανωμένους φορείς του λαού και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Φέτος για πρώτη φορά, όπως εξηγήσαμε σε άλλο άρθρο μας, ζητήσαμε την ένταξη μας στο ΕΣΠΑ ζητώντας 240 θέσεις. Μας έδωσαν ΜΟΝΟ 42.(Αποτελέσματα στις 6 Αυγούστου). Χιλιάδες παιδιά έμειναν εκτός παιδικών σταθμών σε όλη την ΑΤΤΙΚΗ. Ο ΑΓΩΝΑΣ ξεκίνησε αμέσως. Διαμαρτυρίες, κινητοποιήσεις, αλλά και διαπραγμάτευση και πίεση έφεραν το αποτέλεσμα. Βρέθηκαν νέα κονδύλια, μειώθηκε η επιχορήγηση ανά νήπιο και άνοιξαν χιλιάδες νέες θέσεις στους παιδικούς σταθμούς, κυρίως της Αττικής, όπου υπήρχε και το μεγαλύτερο πρόβλημα. ΓΙΑ ΤΗ Ν. ΣΜΥΡΝΗ δόθηκαν 194 επιπλέον θέσεις. Πότε; Στις 7 Σεπτεμβρίου. Όταν ήδη οι παιδικοί σταθμοί έπρεπε να είχαν ανοίξει. Δύσκολη η διαχείριση τους την τελευταία στιγμή. Μόνο μια οργανωμένη υπηρεσία, με γνώση απόλυτη του χώρου και της δουλειάς θα μπορούσε να ανταποκριθεί. Και αυτό συμβαίνει με εμάς. Με διοίκηση που προσπαθεί και παλεύει, διεύθυνση και υπαλληλικό προσωπικό εξαιρετικό, όχι μόνο στο καθαρά υπαλληλικό του στοιχείο, αλλά και στο κοινωνικό. Προσωπικό που με αυταπάρνηση και απασχόληση εκτός ωραρίου, κατάφερε και αυτή τη φορά να διαχειριστεί ένα τεράστιο όγκο δουλειάς, που οφείλεται στον ανοργάνωτο, άναρχο και γραφειοκρατικό τρόπο λειτουργίας της Κεντρικής Διοίκησης. Ιδιαίτερες ευχαριστίες στην Διευθύντρια του Κέντρου κ. Στασινοπούλου και τις διευθύντριες των τμημάτων των παιδικών μας σταθμών( Ηλιάδη, Κυπριώτου, Καρούνου, Βογιατζή, Θεοδόση, Κουλελή). Μας κατηγορούν, χωρίς ποτέ ουσιαστικά να ασχοληθούν με τη δουλειά μας, ότι τρέχουμε και δεν φθάνουμε. Θα τους δυσαρεστήσουμε στο ένας σκέλος της κατηγορίας τους: Πράγματι τρέχουμε, αλλά τις περισσότερες φορές, εμείς τουλάχιστον, φθάνουμε κιόλας.

ΚΑΣΤΟΡΗΣ ΘΕΟΔΩΡΟΣ
ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΚΕΝΤΡΟΥ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΚΑΙ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ ΔΗΜΟΥ Ν. ΣΜΥΡΝΗΣ