neasmyrni.net.gr neasmyrni.net.gr neasmyrni.net.gr
Αρχική Αθλητισμός ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΟΥ ΠΑΝΙΩΝΙΟΥ Γ.Σ.Σ. ΣΤΟ "ΒΗΜΑ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ"
facebook
Έχουμε 17 επισκέπτες συνδεδεμένους
ARTION 2016-small lux new 001 akadimos118x118 autopragmatosi Kyvellou-new

tsabalosΜε τίτλο: "Βασίλης Τσάβαλος: Να ξαναγίνει ο Πανιώνιος σχολή παραγωγής κορυφαίων παικτών" ο πρόεδρος του Πανιώνιου Γυμναστικού Συλλόγου Νέας Σμύρνης Βασίλης Τσάβαλος σε συνέντευξή του στις 4 Νοεμβρίου 2012 στο "ΒΗΜΑ της Κυριακής" αναλύει και εξηγεί το όραμα και την ποδοσφαιρική έκπληξη.... Υπό την τεχνική ηγεσία του πρωτάρη (ως προπονητή) Δημήτρη Ελευθερόπουλου, ο Πανιώνιος είναι η ευχάριστη έκπληξη του πρωταθλήματος της Σούπερ Λίγκας. Στο και πέντε της οικονομικής και αγωνιστικής καταστροφής του αποφάσισε να αλλάξει σελίδα και να επιστρέψει στις ιδέες που κατά το παρελθόν τον έκαναν μεγάλο και τρανό. Ο κ. Βασίλης Τσάβαλος, ο οποίος από τη θέση του προέδρου του Ερασιτέχνη και της ΠΑΕ Πανιώνιος ανέλαβε μαζί με άλλους Νεοσμυρνιώτες να βγάλουν τον σύλλογο από την κρίση, τονίζει ότι το ελληνικό επαγγελματικό ποδόσφαιρο είχε δομηθεί πάνω σε μια φούσκα και ότι για να ξαναχτιστεί σε νέες στέρεες βάσεις χρειάζεται τη στήριξη όλων και την αποφυγή των συγκρίσεων που αδικούν τα νέα παιδιά και δυσκολεύουν τη γέννηση του καινούργιου.

Προφανώς, κύριε Τσάβαλε, θα έχετε εκπλαγεί και οι ίδιοι από την πορεία της ομάδας...
«Για να είμαστε ειλικρινείς, δεν περιμέναμε ότι θα έχουμε αυτή την πορεία. Δεν είμαστε κλασικοί παράγοντες ούτε θριαμβολογούμε. Από το καλοκαίρι θέσαμε ως στόχο τη βιωσιμότητα της ομάδας. Ρισκάραμε σε όλα τα μεγέθη. Δημιουργήσαμε μια ομάδα με 16 έλληνες παίκτες κάτω των 21 ετών και με έναν νέο προπονητή, τον Δημήτρη Ελευθερόπουλο, στον οποίο είχαμε εκτιμήσει την προσωπικότητα και το όραμά του για το ποδόσφαιρο. Δεν είπαμε ότι όλα θα πάνε σωστά. Μέχρι στιγμής όμως όλα λειτουργούν καλά. Και εννοώ όλα τα κομμάτια που συγκροτούν μια ομάδα. Αρχικός στόχος ήταν η παραμονή στην κατηγορία και η βιωσιμότητα της ΠΑΕ και δεν αλλάζει επειδή είμαστε στη δεύτερη θέση της βαθμολογίας. Θέλουμε να περάσουμε ένα μήνυμα σύγκρουσης με το παρελθόν. Το ελληνικό ποδόσφαιρο είχε χτιστεί πάνω σε μια φούσκα, όπως και η ελληνική κοινωνία. Θέλουμε να δείξουμε ότι υπάρχει η δυνατότητα να χτίσουμε το αύριο πάνω σε γερά θεμέλια. Η προσπάθειά μας ξεκίνησε πέρυσι τον Δεκέμβριο, όταν απαλλαγήκαμε από βαριά συμβόλαια όπως του Εστογιανόφ και του Ριέρα. Συνεχίζουμε την προσπάθεια να δημιουργήσουμε ένα υγιές σωματείο. Με χαρά διαπιστώνουμε ότι ακολουθούν και άλλες ομάδες. Ο Αρης αγωνίζεται με έλληνες παίκτες, η ΑΕΚ χτίζεται πάνω σε πιτσιρικάδες. Υπάρχει μια στροφή, ζούμε μια νέα εποχή, οι πάντες προσγειώθηκαν στην πραγματικότητα».

Η δουλειά με έλληνες παίκτες ήταν επιλογή ή σας βγήκε στην πορεία;
«Επιλέξαμε να δουλέψουμε με Ελληνες επειδή έχουν ταλέντο αλλά και για λόγους οικονομίας. Το μοντέλο των προηγούμενων ετών με τις δεκάδες μεταγραφές κυρίως από το εξωτερικό οδηγούσε μόνο σε χρέη. Το ελληνικό ποδόσφαιρο δεν είχε μια παραγωγική βάση. Δεν διέθετε τη δική του σχολή. Οι επιτυχίες του ήταν επίπλαστες, ακόμη και εκείνες της εθνικής ομάδας που στηρίζονταν στους παίκτες που έπαιζαν στο εξωτερικό. Η δημιουργία παραγωγικής βάσης προϋποθέτει εμπιστοσύνη στα παιδιά και κίνητρα διάκρισης. Παλαιά ο Πανιώνιος είχε αυτό το χάρισμα. Δούλευε με τα παιδιά της περιοχής και έδωσε στο ελληνικό ποδόσφαιρο κορυφαίους ποδοσφαιριστές. Στην πορεία το χάσαμε. Είναι καιρός να δημιουργήσουμε καινούργιες αξίες. Εμείς ξεκινήσαμε να κάνουμε τις ιδέες μας πραγματικότητα. Δεν πετάμε στα σύννεφα. Η δεύτερη θέση στη βαθμολογία δεν μας δημιουργεί ψευδαισθήσεις».

Για να είναι βιώσιμη μια ΠΑΕ και να θέτει στόχους χωρίς να διαταράσσει τις ισορροπίες τι χρειάζεται;
«Κατ' αρχάς να μην ξοδεύει περισσότερα από όσα εισπράττει. Αυτό είναι κανόνας. Να έχει υποδομές, να στοχεύει στην παραγωγή ποδοσφαιριστών, να κάνει ελάχιστες μεταγραφές και αν χρειαστεί να πουλάει παίκτες. Δεν είναι κακό το τελευταίο. Παράγω σημαίνει εξασφαλίζω παίκτες που θα κάνουν την ομάδα πιο ανταγωνιστική αλλά και εκείνους που θα πωληθούν προκειμένου να υπάρξει κίνηση προς τα εμπρός».

Ο Πανιώνιος αυτή τη στιγμή οικονομικά πού βρίσκεται;

«Οταν αναλάβαμε την ομάδα, το χρέος έτρεχε με διψήφιο αριθμό εκατομμυρίων ευρώ. Ηδη το φέραμε σε ένα ανεκτό επίπεδο, περίπου στα 4 εκατ. ευρώ. Αν κάνουμε διακανονισμό με το Δημόσιο με βάθος χρόνου αποπληρωμής, από την επόμενη διετία η ομάδα θα είναι βιώσιμη. Η οικονομική συγκυρία δεν επιτρέπει μεγαλύτερα βήματα. Δεν υπάρχουν έσοδα από διαφήμιση και εμπορικές χορηγίες. Αν αντέξουμε στον χρόνο και συνεχίσουμε την παραγωγή παικτών, δεν θα έχουμε πρόβλημα. Το θαύμα της Μπαρτσελόνα δεν στηρίχθηκε αποκλειστικά στα χρήματα αλλά στο γεγονός ότι ο Τσάβι, ο Ινιέστα, ο Μέσι, ο Πουγιόλ, ο Φάμπρεγκας έπαιζαν μαζί στις ακαδημίες της από 12 ετών. Οι οικονομολόγοι υποστηρίζουν ότι ο χρόνος είναι χρήμα, στο ποδόσφαιρο όμως ο χρόνος δεν αγοράζεται με χρήματα. Φιλοσοφία μας είναι να χτίσουμε έναν σύλλογο που θα δουλεύει με νέα παιδιά και προς όφελος του ελληνικού ποδοσφαίρου. Από ιδρύσεως του επαγγελματικού ποδοσφαίρου ο Πανιώνιος δεν έδειξε σωστά δείγματα γραφής. Ειδικά από τη δεκαετία του 1990 που μπήκε ο Δήμος Νέας Σμύρνης στην ΠΑΕ και έρρευσε εύκολο χρήμα, αλλά και στη συνέχεια ελέω Τσακίρη, δημιουργήθηκε η άποψη ότι το χρήμα θα είναι πάντοτε άφθονο και η ομάδα θα αγοράζει όποιον παίκτη επιθυμεί. Στην πραγματικότητα, επί 30 χρόνια τρέχαμε σε λάθος δρόμο. Σταματήσαμε να είμαστε το νοικοκυρεμένο σωματείο των δεκαετιών 1960-1970, όταν ετοιμάζαμε παίκτες για τα εθνικά συγκροτήματα, διακρινόμασταν σε όλες τις διοργανώσεις και οι εξέδρες ξεχείλιζαν από κόσμο και χαμόγελα. Αυτό το στίγμα θέλουμε να αποκτήσει εκ νέου ο Πανιώνιος».

Ο πρόεδρος της Σούπερ Λίγκας κ. Γιάννης Μώραλης είχε συμπεριλάβει τον Πανιώνιο μεταξύ των ομάδων που ίσως δεν θα τελειώσουν το πρωτάθλημα εξαιτίας των οικονομικών προβλημάτων τους.
«Η οικονομική συγκυρία είναι δύσκολη. Ως χώρα έχουμε φτάσει σε άγριες καταστάσεις. Το ζητούμενο είναι πώς θα διαχειριστούμε τα προβλήματα ώστε σε βάθος χρόνου να πατάμε σε στέρεες βάσεις. Είναι γνωστό ότι πέντε-έξι ομάδες δεν πληρούσαν όλες τις προϋποθέσεις για να πάρουν άδεια συμμετοχής στο πρωτάθλημα. Κάποιες άλλες έλαβαν άδεια αλλά αντιμετωπίζουν σοβαρά οικονομικά προβλήματα. Εχω την αίσθηση ότι έχει ξεκινήσει να δημιουργείται μια υγιής κατάσταση στο ποδόσφαιρο, το οποίο κινείται πλέον πολύ κοντά στην οικονομική πραγματικότητα».

Σας αρέσει το ποδόσφαιρο που παίζεται στο εφετινό πρωτάθλημα;
«Ξεκινάμε μια νέα προσπάθεια. Δεν χρειάζονται συγκρίσεις. Ο Τύπος πρέπει να αγκαλιάζει και να ενθαρρύνει τα νέα παιδιά. Κάνει λάθος ο σπίκερ που αναρωτιέται στον αέρα "πώς είναι δυνατόν να παίζεται τέτοιο ποδόσφαιρο". Ο Αρης πέρυσι αγωνιζόταν με 18 Λατινοαμερικανούς. Εφέτος παίζει με 16 Ελληνες και από παιχνίδι σε παιχνίδι γίνεται καλύτερος. Η λογική τι είχαμε πέρυσι και τι βλέπουμε εφέτος δεν οδηγεί σε σωστά συμπεράσματα. Η προσπάθεια να ξαναχτίσουμε το ελληνικό ποδόσφαιρο χρειάζεται στήριξη και προβολή».


Νέα αρχή με νέα πρόσωπα - Εμπιστοσύνη στον Δημήτρη Ελευθερόπουλο

Η δεύτερη θέση της βαθμολογίας είναι φυσικά μια επιτυχία που ασφαλώς δεν ήρθε από το πουθενά...
«Δεν μας παραπλανά όμως. Καθένας μπορεί να ζήσει μια βαθμολογική υπέρβαση, αρκεί να μη χάσει το γνώθι σαυτόν. Θα μας χλεύαζαν το περασμένο καλοκαίρι αν λέγαμε ότι στοχεύαμε στη δεύτερη θέση. Οτιδήποτε πετύχουμε στο εφετινό πρωτάθλημα θα είναι υποταγμένο στην ανάγκη που λέγεται βιωσιμότητα του Πανιωνίου. Ο αγώνας που δίνουμε δεν είναι εύκολος. Ο Δημήτρης Ελευθερόπουλος είναι ένας νέος άνθρωπος με αξιόλογη διαδρομή και εμπειρίες από το εξωτερικό. Ενστερνίστηκε την ιδέα να δημιουργήσουμε κάτι καινούργιο. Μια ομάδα της οποίας το εγώ θα υποτάσσεται στο εμείς. Ολα πρέπει να συγκλίνουν στην επιτυχία που λέγεται Πανιώνιος. Ο κόσμος έχει αγκαλιάσει την προσπάθεια και τα δείγματα είναι εμφανή ακόμη και στη συμπεριφορά της εξέδρας. Μετά την εντός έδρας ήττα από την Κέρκυρα χειροκρότησε την ομάδα. Οσοι πιστεύουν ότι η προσπάθεια που καταβάλλουμε είναι προς τη σωστή κατεύθυνση πρέπει να βοηθήσουν. Οι συγκρίσεις με το παρελθόν δεν οδηγούν πουθενά. Δημιουργούμε κάτι καινούργιο σε στέρεες βάσεις. Να ξεκόψουμε από το παρελθόν. Θέλουμε να φιλοξενήσουμε στη Νέα Σμύρνη και φιλάθλους άλλων ομάδων. Να δημιουργήσουμε έναν άλλον ποδοσφαιρικό πολιτισμό. Εφέτος αυτό δεν ήταν δυνατόν. Ποδοσφαιρικός αγώνας χωρίς τις ζητωκραυγές οπαδών και των δύο ομάδων δεν είναι ό,τι καλύτερο».


Φωτογραφία:
Ο πρόεδρος του Πανιωνίου κ. Β. Τσάβαλος... επιβλέπει τον ποδοσφαιριστή Γουνδουλάκη στο κόψιμο της πίτας