neasmyrni.net.gr neasmyrni.net.gr neasmyrni.net.gr
Αρχική Υγεία Δερματοπάθειες κατα την Διάρκεια της εγκυμοσύνης
facebook
Έχουμε 17 επισκέπτες συνδεδεμένους
ARTION 2016-small lux new 001 akadimos118x118 autopragmatosi Kyvellou-new

Κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης συμβαίνουν σημαντικές ενδοκρινικές μεταβολές που έχουν εμφανείς επιπτώσεις στο δέρμα, στα μαλλιά και τα νύχια. Οι επιπτώσεις αυτές μπορεί να αφορούν προϋπάρχουσες δερματοπάθειες που είναι δυνατόν να επιδεινωθούν ή να βελτιωθούν κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, ή μπορεί να αφορούν αλλοιώσεις που συμβαίνουν πάνω σε υγιές δέρμα.

Το πιο συνηθισμένο εύρημα είναι η υπέρχρωση του δέρματος που συμβαίνει γύρω από τις θηλές των μαστών, τους σπίλους (ελιές) και στην περιοχή των γεννητικών οργάνων. Η μεταβολή όμως που γίνεται εύκολα αντιληπτή από όλους, είναι το μέλασμα (οι πανάδες). Το μέλασμα (πανάδες) οφείλεται σε κατά τόπους αυξημένη παραγωγή της χρωστικής του δέρματος, της μελανίνης.

Κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης συμβαίνουν σημαντικές ενδοκρινικές μεταβολές που έχουν εμφανείς επιπτώσεις στο δέρμα, στα μαλλιά και τα νύχια. Οι επιπτώσεις αυτές μπορεί να αφορούν προϋπάρχουσες δερματοπάθειες που είναι δυνατόν να επιδεινωθούν ή να βελτιωθούν κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, ή μπορεί να αφορούν αλλοιώσεις που συμβαίνουν πάνω σε υγιές δέρμα.

Το πιο συνηθισμένο εύρημα είναι η υπέρχρωση του δέρματος που συμβαίνει γύρω από τις θηλές των μαστών, τους σπίλους (ελιές) και στην περιοχή των γεννητικών οργάνων. Η μεταβολή όμως που γίνεται εύκολα αντιληπτή από όλους, είναι το μέλασμα (οι πανάδες). Το μέλασμα (πανάδες) οφείλεται σε κατά τόπους αυξημένη παραγωγή της χρωστικής του δέρματος, της μελανίνης. Η εμφάνιση των πανάδων κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης χαρακτηρίζεται από καφέ ή σκούρες καφέ κηλίδες που εντοπίζονται στο μέτωπο, στους κροτάφους, στις παρειές (μάγουλα) και στο άνω χείλος. Επειδή οι πανάδες είναι ένα σοβαρό αισθητικό πρόβλημα που απασχολεί πολλές γυναίκες, θα πρέπει να σημειωθεί ότι μπορεί να υπάρξει θεραπεία μετά τον τοκετό. Η θεραπεία μπορεί να γίνει με τοπικές κρέμες που περιέχουν συνδυασμό υδροκινόνης με τρετινοϊνη ή συνδυασμό υδροκινόνης με οξέα φρούτων. Καλά αποτελέσματα μπορεί να επιτευχθούν επίσης με χημικό peeling.

Άλλη κλινική εκδήλωση που μπορεί να εμφανισθεί κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης είναι οι ραβδώσεις (ραγάδες). Οι ραβδώσεις χαρακτηρίζονται από επιμηκείς ή κυματοειδείς γραμμώσεις, παράλληλες και συνήθως συμμετρικές, με χρώμα ερυθροϊώδες που μεταβάλλεται αργότερα σε λευκωπό. Εντοπίζονται συνήθως στην κοιλιά, στο στήθος, στους γλουτούς, στους μηρούς και στους βραχίονες. Για τη θεραπεία των ραβδώσεων, μετά τον τοκετό εφαρμόζονται οι ακτίνες Laser και η δερματοαπόξεση με ηλεκτροκίνητο τροχό, με ικανοποιητικά αποτελέσματα. Εφαρμόζεται επίσης τοπικά κρέμα που περιέχει τρετινοϊνη σε μεγάλες πυκνότητες (πάνω από 0,1%) Άλλες εκδηλώσεις που μπορεί να εμφανισθούν στην εγκυμοσύνη είναι η ερυθρότητα των παλαμών, οι γραμμώσεις στα νύχια και η υπερίδρωση από αυξημένη δραστηριότητα εκκρίσεων των ιδρωτοποιών αδένων. Πιο σπάνια μπορεί να εμφανισθούν δύο άλλες παθήσεις, ο έρπητας και το πεμφιγοειδές στο 2ο τρίμηνο της εγκυμοσύνης. Ένα ενοχλητικό σύμπτωμα που μπορει να εμφανισθεί κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης είναι ο κνησμός χωρίς εξάνθημα. Συμβαίνει σε υψηλό ποσοστό συνήθως στο τελευταίο τρίμηνο της εγκυμοσύνης και μπορεί να είναι εντοπισμένος ή γενικευμένος. Ο κνησμός αυτός υποχωρεί αυτόματα μετά τον τοκετό. Συνιστάται η αποφυγή του ζεστού μπάνιου καθώς και η μεγάλη διάρκεια του μπάνιου.

Υπάρχουν ορισμένες δερματολογικές παθήσεις που βελτιώνονται και ορισμένες άλλες που επιδεινώνονται στην εγκυμοσύνη. Οι παθήσεις που βελτιώνονται είναι η ψωρίαση, η ατοπική δετματίτιδα και η ιδρωτοαδενίτιδα. Η ψωρίαση μπορεί να επιδεινωθεί μετά τον τοκετό. Οι παθήσεις που επιδεινώνονται είναι οι μυρμηκιές, τα θηλώματα, τα κονδυλώματα, οι μυκητιάσεις των γεννητικών οργάνων, τα χειλοειδή, οι κολλαγονώσεις και το οζώδες ερύθημα. Η κοινή ακμή είναι μια άλλη πάθηση που μπορεί να επιδεινωθεί το πρώτο τρίμηνο της εγκυμοσύνης.

Τέλος, οι ορμονικές αλλαγές που συμβαίνουν στην εκγυμοσύνη επηρεάζουν και τα μαλλιά της εγκύου. Η έγκυος γυναίκα βλέπει τα μαλλιά της να γίνονται πιο λαμπερά και πιο πλούσια, καθώς προχωρά η εγκυμοσύνη της. Αυτό συμβαίνει επειδή οι ορμόνες επηρεάζουν τη φυσιολογική εξέλιξη των τριχών, με αποτέλεσμα από τον 5ο μήνα και μετά, οι θύλακοι που βρίσκονται σε αναγενή φάση να αυξάνονται από 80-85% (που είναι το φυσιολογικό επίπεδο) σε 95%. Αυτός ο περιορισμός της εξέλιξης των αναγενών τριχών σε τελογενείς έχει σαν συνέπεια την ελλάτωση της φυσιολογικής τριχόπτωσης (50-100 τρίχες την ημέρα), που επανέρχεται όμως μετά τον τοκετό. Έτσι, μετά τον τοκετό οι τρίχες που πέφτουν είναι πολύ περισσότερες σε σχέση με πριν. Είναι πιθανό μάλιστα 1-6 μήνες μετά τον τοκετό να εμφανισθεί μια τριχώπτωση αυξημένη κατά 2-3 φορές σε σχέση με την φυσιολογική, πράγμα που μπορεί να δημιουργήσει ανησυχία και ψυχολογικά προβλήματα στη γυναίκα. Μετά από το διάστημα του 6μήνου συνήθως η τριχόπτωση επανέρχεται στα φυσιολογικά επίπεδα.

Τελειώνοντας, θα πρέπει να αναφέρω ότι οι συνηθισμένες δερματοπάθειες που εμφανίζονται κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης δεν απειλούν τη ζωή της μητέρας ή του παιδιού. Σε ιδιαίτερες περιπτώσεις μπορεί να χρειασθεί η συνεργασία δερματολόγων, γυναικολόγων και παιδιάτρων.