neasmyrni.net.gr neasmyrni.net.gr neasmyrni.net.gr
Αρχική Υγεία Χρωματοθεραπεία: Η Παλέτα της Υγείας
facebook
Έχουμε 20 επισκέπτες συνδεδεμένους
ARTION 2016-small lux new 001 akadimos118x118 autopragmatosi Kyvellou-new

ΤI ΕΙΝΑΙ ΧΡΩΜΑ

Χρώμα είναι το αποτέλεσμα της επίδρασης της ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας πάνω στον οπτικό δέκτη του ανθρώπινου σώματος δηλ. το μάτι. Το χρώμα με τη μορφή του φωτός, αποτελεί μέρος του ηλεκτρομαγνητικού φάσματος. Τα άλλα μέρη αυτής της οκτάβας είναι οι κοσμικές ακτίνες, οι ακτίνες Γ, οι ακτίνες Χ, οι υπεριώδεις ακτίνες, οι υπέρυθρες ακτίνες, οι ραδιοφωνικές και τηλεοπτικές συχνότητες. (Περιλαμβανομένων και των φωτεινών που έχουν όλες ηλεκτρομανγητική ενέργεια).

ΤI ΕΙΝΑΙ ΧΡΩΜΑ

Χρώμα είναι το αποτέλεσμα της επίδρασης της ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας πάνω στον οπτικό δέκτη του ανθρώπινου σώματος δηλ. το μάτι. Το χρώμα με τη μορφή του φωτός, αποτελεί μέρος του ηλεκτρομαγνητικού φάσματος. Τα άλλα μέρη αυτής της οκτάβας είναι οι κοσμικές ακτίνες, οι ακτίνες Γ, οι ακτίνες Χ, οι υπεριώδεις ακτίνες, οι υπέρυθρες ακτίνες, οι ραδιοφωνικές και τηλεοπτικές συχνότητες. (Περιλαμβανομένων και των φωτεινών που έχουν όλες ηλεκτρομανγητική ενέργεια).

Ο Ισαάκ Νεύτων το 1622 ταξινόμησε το φως που περνά από ένα πρίσμα σε εφτά διαφορετικά χρώματα: κόκκινο, πορτοκαλί, κίτρινο, πράσινο, ανοικτό κυανό, κυανό και ιώδες.

Το χρώμα θα μπορούσε να περιγραφεί σας φως ορισμένων μηκών κύματος. Το κόκκινο φως έχει το μεγαλύτερο μήκος κύματος από όλα τα ορατά χρώματα, ενώ το ιώδες (μενεξεδί) φως έχει το μικρότερο.

Το χρώμα μας επηρεάζει νοητικά, σωματικά και πνευματικά. Στην διάρκεια της καθημερινής μας ζωής τα χρώματα μπορεί να μας βοηθήσουν να δούμε ορατά σημάδια σωματικής ασθένειας, να διακρίνουμε συμπτώματα συναισθηματικής αστάθειας, να νιώσουμε πνευματική ανάταση, εξαρτημένη αντίδραση σ' ένα οικείο περιβάλλον, ώθηση προς την ευεξία κ.ά. Οι ενδοκρινείς αδένες αντιδρούν στα χρώματα σύμφωνα με το σήμα που στέλνει ο εγκέφαλος. Για παράδειγμα το κόκκινο είναι διεγερτικό για τον ανθρώπινο εγκέφαλο, γι' αυτό οι νευρομεταδότες ερεθίζουν τα επινεφρίδια τα οποία εκκρίνουν στο σώμα αδρεναλίνη.

 

ΜΑΥΡΟ

Το μαύρο δεν είναι καν χρώμα αλλά απουσία φωτός. Στην αρχαία Ελλάδα, το μαύρο συμβόλιζε τη ζωή επειδή η μέρα ήταν γέννημα της νύκτας. Στη διάρκεια του 16ου αι. Η βασίλισσα Άννα της Βρετανίας χρησιμοποίησε το μαύρο χρώμα σαν πένθος και αυτός ο συνδυασμός μαύρου - πένθους διατηρήθηκε μέχρι σήμερα. Το μαύρο συμβολίζει την άρνηση, είναι το όχι, σε αντίθεση με το άσπρο που αντιπροσωπεύει την κατάφαση. Στην ψυχολογία αντιπροσωπεύει την κατάθλιψη και λειτουργεί σαν ασπίδα προστασίας γι' αυτόν που το φορά απωθώντας τους άλλους. Ένα παράδειγμα της επιρροής του μαύρου, είναι η γέφυρα Μπακφάϊαρ του Λονδίνου. Αποτελούσε χώρο αυτοκτονιών. Όταν η μαύρη γέφυρα βάφτηκε πράσινη, οι αυτοκτονίες εκεί μειώθηκαν κατά 34%.

 

ΚΟΚΚΙΝΟ

Στα χρόνια των Ιπποτών της Στρογγυλής Τράπεζας, το κόκκινο συνδέθηκε με το αίμα και επομένως με τη ζωή. Αργότερα συνδέθηκε με τον κίνδυνο. Είναι επίσης σύμβολο της αγάπης, της ζωτικότητας και της δράσης. Το κόκκινο ήταν το μείζον χρώμα σε μερικούς αρχαίους πολιτισμούς, όπως ο κινέζικος, ο Ιαπωνικός και ο Ινδικός.

Θεραπευτικά, το κόκκινο διεγείρει και αντιμετωπίζει διαταραχές όπως αναιμία, δυσκοιλιότητα, σωματική εξασθένιση, υπόταση κ.ά. Ενεργοποιεί την κυκλοφορία του αίματος και αυξάνει την όρεξη για ζωή. Οι άνθρωποι με υψηλή αρτηριακή πίεση πρέπει να αποφεύγουν το κόκκινο. Ανεβάζει την αδρεναλίνη & το θυμό. Δεν είναι τυχαίο ότι τα περισσότερα ατυχήματα τα έχουν οι οδηγοί κόκκινων αυτοκινήτων.

 

ΠΟΡΤΟΚΑΛΙ

Αυξάνει την όρεξη, διεγείρει το θυρεοειδή και έχει αντισπασμική επίδραση στους σπασμούς των μυών (κράμπες).

Ανάμεσα στις γνωστές διαταραχές που αντιμετωπίζονται με πορτοκαλί χρώμα είναι το άσθμα, γυναικολογικά προβλήματα, προβλήματα του θυρεοειδούς και της πιέλου. Είναι προστατευτικό κατά των κακών ονείρων. Χρησιμοποιείται στα σκεπάσματα των μωρών. Είναι το χρώμα της δημιουργικότητας.

 

ΚΙΤΡΙΝΟ

Το κίτρινο χρώμα ιερό για τους Κινέζους και σημαντικό για τους Αιγυπτίους και τους Έλληνες, σύμβολο δύναμης και εξουσίας. Ο αυτοκράτορας της Κίνας είχε το αποκλειστικό δικαίωμα να φορά κίτρινα.

Βοηθά στην καλή πέψη και δρα ως καθαρτικό. Αίρει την απογοήτευση και προωθεί τη χαρά, την ευθυμία, τη διανόηση, την ικανότητα αντίληψης. Αποφύγετε να βάψετε το παιδικό δωμάτιο κίτρινο, γιατί οι διεγερτικές του ιδιότητες κάνουν τα παιδιά να γκρινιάζουν συχνότερα. Με κίτρινο αντιμετωπίζεται η αρθρίτιδα και οι ρευματισμοί καθώς και η δυσκοιλιότητα η ηπατίτιδα, η κατάθλιψη κ.ά.

 

ΠΡΑΣΙΝΟ

Δεν είναι τυχαία η χρησιμοποίηση του πράσινου χρώματος στα χειρουργεία. Είανι εκτός από αιμοστατικό, ηρεμιστικό για το σώμα και το πνεύμα, καρδιοτονωτικό, μικροβιοκτόνο και αναπλάθει τους ιστούς.

 

ΓΑΛΑΖΙΟ

Είθισται να βάφονται τα υπνοδωμάτια. Ηρεμιστικό. Ευνοεί την καλή συνεργασία και αποθαρρύνει τις συγκρούσεις. Εξαιρετικό για τον εργασιακό σας χώρο. Βοηθά στην αϋπνία, διάρροια, κνησμό και πονοκέφαλο. Προστατεύει από παθήσεις του λαιμού. (Λαρυγγίτιδα, φαρυγγίτιδα, αμυγδαλίτιδα).

 

ΜΠΛΕ

Ένα από τα πιο ηρεμιστικά χρώματα. Αντιφλεγμονώδες και αποτοξινωτικό. Βοηθά με πολύ καλά αποτελέσματα στις νευρικές διαταραχές, υπέρταση, ισχιαλγία, τενοντίτιδα, ηπατίτιδα κ.ά.

 

ΙΩΔΕΣ (Βιολετί)

Το κατ' εξοχήν θεραπευτικό χρώμα. Διεγείρει την πνευματική φύση του ανθρώπου. Η δόνηση του χρώματος αυτού δίνει αυτοέλεγχο, περιορίζει την οξυθυμία και ελαττώνει την πείνα.

Ο Λεονάρντο ντα Βίντσι είπε "Η δύναμη του διαλογισμού μπορεί να είναι δέκα φορές μεγαλύτερη κάτω από βιολετί φως που περνά από το βαμμένο τζάμι μιας ήσυχης εκκλησίας".

 

Υπάρχουν πολλοί τρόποι θεραπείας με το χρώμα. Μπορούμε να το χρησιμοποιήσουμε στο περιβάλλον μας, να φορέσουμε ρούχα με τα ανάλογα χρώματα, ή να χρησιμοποιηθούν από ειδικούς με λάμπες ή ειδικά εργαλεία και συσκευές που μας "βομβαρδίζουν" με το κατάλληλο για την περίπτωσή μας χρώμα και με τους κραδασμούς των χρωμάτων αυτών επιτυγχάνουν το επιθυμητό για την υγεία και την ψυχολογική μας κατάσταση αποτέλεσμα. Η χρωμορεφλεξιολογία με ειδικό εργαλείο, φορτίζει με χρωματιστή δέσμη φωτός το πάσχον σημείο με κατάλληλο χρώμα.