neasmyrni.net.gr neasmyrni.net.gr neasmyrni.net.gr
Αρχική Πολιτιστικά Εκδηλώσεις & Μνημείο στην Κεντρική Πλατεία Νέας Σμύρνης για τα 100 χρόνια από τη Γενοκτονία των Αρμενίων
facebook
Έχουμε 19 επισκέπτες συνδεδεμένους
ARTION 2016-small lux new 001 akadimos118x118 autopragmatosi Kyvellou-new

tevanikΦέτος η Νέα Σμύρνη τιμά τον αδελφοποιημένο λαό των Αρμενίων πραγματοποιώντας μια σειρά από ιδιαίτερης σημασίας εκδηλώσεις μνήμης και την τοποθέτηση μνημείου στην Κεντρική Πλατεία της πόλης μας, με αφορμή τη συμπλήρωση 100 χρόνων από τη Γενοκτονία των Αρμενίων το 1915. Τις εκδηλώσεις διοργανώνει ο Πολιτιστικός Οργανισμός Δήμου Νέας Σμύρνης σε συνεργασία με την Αρμενική Εθνική Επιτροπή Ελλάδος από τις 26 Φεβρουαρίου 2015 με την πρώτη πανελλήνια προβολή της πολυβραβευμένης αντιπολεμικής ταινίας TEVANIK του Αρμένιου σκηνοθέτη Jivan Avetisyan, ενώ θα ακολουθήσουν, μεταξύ άλλων μουσικές βραδιές και συναυλίες ανθολογίας αρμένικης μουσικής με κλασικά και παραδοσιακά τραγούδια, καθώς και παρουσίαση παραδοσιακών χορών και τραγουδιών από πολιτιστικά νεανικά σύνολα του Ναγκόρνο Καραμπάχ.

Αξίζει να σημειωθεί ότι μεταξύ των εκδηλώσεων ξεχωρίζει η συναυλία-ανθολογία αρμένικης λόγιας μουσικής από τη διάσημη ορχήστρα  ΜοBile υπό τη διεύθυνση του μαέστρου Ρουπέν Ασατιάν σε συνεργασία με το διεθνούς φήμης διευθυντή συμφωνικής ορχήστρας Θεόδωρο Ορφανίδη. Στην εκδήλωση θα συμμετάσχει και η διεθνούς φήμης Σοπράνο Σόνια Θεοδωρίδου που θα τραγουδήσει μερικά από τα ομορφότερα αρμένικα τραγούδια.

Επίσης, το Μάιο έχει προγραμματιστεί επίσκεψη αντιπροσωπείας του Δήμου Νέας Σμύρνης στην Αρμενία προκειμένου να αποτίσει φόρο τιμής στο μνημείο της Γενοκτονίας «Τζιτζερνακαπέρτ».

Η αυλαία των εκδηλώσεων θα πέσει το Σεπτέμβριο με την ιδιαίτερου συμβολισμού εκδήλωση των εγκαινίων μνημείου αφιερωμένου στα 100 χρόνια από τη Γενοκτονία στην κεντρική πλατεία της Νέας Σμύρνης, αλλά και τη σημαντικότατη έκθεση σπάνιου φωτογραφικού υλικού από το Μουσείο Γενοκτονίας της Αρμενίας.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η είσοδος σε όλες τις εκδηλώσεις είναι δωρεάν και ανοιχτή σε όλους.

Πρόγραμμα εκδηλώσεων
1.Πρώτη προβολή της ταινίας «TEVANIK» του Αρμένιου σκηνοθέτη Jivan Avetisyan
•Πέμπτη 26 Φεβρουαρίου  και ώρα 20:30 στο Βιβλιοπωλείο «ΙΑΝΟΣ» Σταδίου 24 – Αθήνα. Θα προλογίσει ο δημοσιογράφος Βαγγέλης Παναγόπουλος και θα παρέμβουν η ηθοποιός Δήμητρα Χατούπη και ο σκηνοθέτης  Αντώνης Μποσκοΐτης.
•Σάββατο 28 Φεβρουαρίου και ώρα 20:00 στον Πολιτιστικό Πολυχώρο «ΓΑΛΑΞΙΑΣ» του Πολιτιστικού Οργανισμού Δήμου Νέας Σμύρνης.
Στις προβολές θα παρευρίσκεται ο σκηνοθέτης της ταινίας Τζιβάν Αβετισιάν.
Λίγα λόγια για την ταινία : Πολυβραβευμένη αντιπολεμική ταινία που εξελίσσεται τη δεκαετία του ’80 στο Ναγκόρνο Καραμπάχ. Στο μένος του πολέμου εκτυλίσσονται τρεις ιστορίες: του μικρού Αράμ, της  Αστγίκ και του 14χρονου Τεβανίκ ο οποίος στη δίνη των μαχών μαθαίνει για τη ζωή, το θάνατο και την επιβίωση.
2.Τετάρτη 22 Απριλίου: Μουσική βραδιά με το Σαρό Ντεμερτζιάν. Θα ερμηνεύσει επαναστατικά τραγούδια για τη Γενοκτονία.
3.Τετάρτη 13 Μαΐου: Μουσική βραδιά «Σε Δύση και Ανατολή» με τον Στέφανο Δεκεριάν, στο δημοτικό Πολυχώρο «ΓΑΛΑΞΙΑΣ» του Πολιτιστικού Οργανισμού Δήμου Νέας Σμύρνης
4.Σάββατο 16 Μαΐου: Συναυλία – ανθολογία Αρμένικης μουσικής. Ένα απαύγασμα της αρμένικης λόγιας μουσικής με κλασικά και παραδοσιακά τραγούδια. Η Ορχήστρα ΜοBile υπό τη διεύθυνση του διάσημου μαέστρου Ρουπέν Ασατιάν, ειδικά προσκεκλημένου  από την Αρμένικη κοινότητα των Αθηνών, σε συνεργασία με το διεθνούς φήμης διευθυντή συμφωνικής ορχήστρας, Θεόδωρο Ορφανίδη, θα ερμηνεύσει αρμένικες μουσικές συνθέσεις. Στο δεύτερο μέρος η διεθνούς φήμης Σοπράνο Σόνια Θεοδωρίδου θα τραγουδήσει μοναδικά μια ανθολογία από τα ομορφότερα αρμένικα τραγούδια. Φιλολογικός Σύλλογος Παρνασσός, Πλατεία Καρύτση 8. Είσοδος ελεύθερη
5.Μάιος 2015: επίσκεψη αντιπροσωπείας του Δήμου Νέας Σμύρνης στην Αρμενία –  απότιση φόρου τιμής στο μνημείο της Γενοκτονίας «Τζιτζερνακαπέρτ» στο Γιερεβάν και επίσκεψη στην αδελφοποιημένη πόλη του Σισιάν.
6.Ιωνικές Γιορτές 2015 – Σάββατο 29 Αυγούστου: Παρουσίαση αρμενικών παραδοσιακών χορών και τραγουδιών από πολιτιστικά νεανικά σύνολα του Ναγκόρνο Καραμπάχ.
7.Σεπτέμβριος 2015: εγκαίνια μνημείου αφιερωμένου στα 100 χρόνια από τη Γενοκτονία των Αρμενίων στη κεντρική πλατεία του Δήμου Νέας Σμύρνης.
8.Σεπτέμβριος 2015: έκθεση φωτογραφικού υλικού από το Μουσείο Γενοκτονίας της Αρμενίας, υπό την αιγίδα της Πρεσβείας της Αρμενίας στην Ελλάδα, αφιερωμένη στη Σμύρνη.


www.jaba.gr