neasmyrni.net.gr neasmyrni.net.gr neasmyrni.net.gr
Αρχική Τοπικές Ειδήσεις ΤΗΝ ΠΡΟΣΩΡΙΝΗ ΣΤΕΓΑΣΗ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ ΣΕ ΕΝΟΙΚΙΑΖΟΜΕΝΟΥΣ ΧΩΡΟΥΣ & ΤΗΝ ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΤΑΚΤΙΚΗΣ ΒΟΗΘΕΙΑΣ ΕΞΕΤΑΖΕΙ Ο ΔΗΜΟΣ Ν. ΣΜΥΡΝΗΣ
facebook
Έχουμε 18 επισκέπτες συνδεδεμένους
ARTION 2016-small lux new 001 akadimos118x118 autopragmatosi Kyvellou-new

KIFA PROSFYGES lowΜε δεκάδες δράσεις η πόλη μας συμπαραστέκεται τους τελευταίους μήνες στους πρόσφυγες που έχουν εγκλωβιστεί στη χώρα μας αναζητώντας μια καλύτερη τύχη. Σύλλογοι, φορείς, ιδιώτες  και ο Δήμος προσφέρουν τρόφιμα και είδη πρώτης ανάγκης  και ανοίγουν την αγκαλιά τους στους ανθρώπους αυτούς που δοκιμάζονται σκληρά, ενώ η Νέα Σμύρνη, η πόλη των προσφύγων, ενδέχεται σύντομα να «ανοίξει» και τα σπίτια της  για να στεγαστούν πρόσφυγες, καθώς εξετάζεται πρόταση να συμμετέχει ο Δήμος Ν. Σμύρνης σε πρόγραμμα της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για την προσωρινή εγκατάσταση προσφύγων σε νοικιασμένους χώρους....

ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΒΟΗΘΕΙΑΣ
Επισιτιστική και υλική βοήθεια σε πιο οργανωμένη βάση προτίθεται να προσφέρει ο Δήμος Ν. Σμύρνης στους πρόσφυγες σε συνεργασία με την Περιφέρεια Αττικής. Όπως αναφέρθηκε στην τελευταία συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου στις 17-3-2016  ο Δήμος μας συνεργάζεται με την Περιφέρεια, ενημερώνεται για τις ελλείψεις ειδών πρώτων ανάγκης και τις ανάγκες σίτισης που υπάρχουν και με αποφάσεις που θα παρθούν σε ειδική συνεδρίαση του Δημ. Συμβουλίου την οποία ζήτησε σύσσωμη η αντιπολίτευση, και  η οποία  σύμφωνα με δέσμευση της Αντιδημάρχου Κοινωνικής Πολιτικής του Δήμου μας κας Κλαίρης Δεληγιάννη θα πραγματοποιηθεί στις 30 Μαρτίου 2016, ο Δήμος θα αποφασίσει τους τρόπους μιας τακτικής και πιο οργανωμένης παροχής βοήθειας προς τους πρόσφυγες.

ΕΝΟΙΚΙΑΣΗ ΔΙΑΜΕΡΙΣΜΑΤΩΝ ΣΕ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ
Ο Δήμος Ν. Σμύρνης εξετάζει επίσης το ενδεχόμενο να συμμετέχει σε πρόγραμμα της Υπάτης Αρμοστείας του ΟΗΕ για την ενοικίαση διαμερισμάτων σε πρόσφυγες.
Το πρόγραμμα  προβλέπει φιλοξενία  συνολικά 20.000 προσφύγων σε διαφόρους δήμους σε ενοικιαζόμενα διαμερίσματα, μονοκατοικίες, ξενώνες κλπ και υλοποιείται ήδη. Τα πρώτα 300 διαμερίσματα έχουν ενοικιασθεί σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, ενώ δεν έλλειψαν και οι αντιδράσεις επιτροπών κατοίκων κυρίως του κέντρου της Αθήνας, οι οποίες  εκφράζουν τις αντιρρήσεις τους στο πρόγραμμα και τονίζουν τα προβλήματα και τους κινδύνους υγιεινής, καθαριότητας, όχλησης, ασφάλειας  κλπ  που ενδέχεται να έχει μια τέτοια ενέργεια.
Η Καίτη Κεχαγιόγλου, υπεύθυνη επικοινωνίας Ύπατης Αρμοστείας ΟΗΕ σε δηλώσεις της στην ΕΡΤ ανέφερε  ότι πρόκειται για πρόγραμμα Προσωρινής Στέγασης Προσφύγων που χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και τα χρήματα διαχειρίζεται η Ύπατη Αρμοστεία.  Η δημιουργία θέσεων υποδοχής πραγματοποιείται μέσω συνεργαζόμενων οργανώσεων που επιλέγονται από την Ύπατη Αρμοστεία.
Η Μη Κυβερνητική Οργάνωση Praksis έχει ήδη αναλάβει το πρόγραμμα στέγασης σε διαμερίσματα, που έχουν ενοικιαστεί από την ίδια για τον σκοπό αυτό. Όπως αναφέρεται σε σχετική δημοσίευση της ΜΚΟ, το πρόγραμμα χρηματοδοτείται από την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (UNHCR) από 17/11/2015 και στόχος του είναι η παροχή υπηρεσιών στέγασης, συνοδείας, και ψυχοκοινωνικής στήριξης σε ανθρώπους που έχουν ενταχθεί στη διαδικασία της μετεγκατάστασης.
Ο Στράτος Παραδιάς, πρόεδρος ΠΟΜΙΔΑ, αναφέρει σε δημόσιες δηλώσεις του ότι οι κατοικίες που αναζητώνται πρέπει να είναι πάνω από 60 τετραγωνικά ώστε να υπάρχει η δυνατότητα διαμονής τουλάχιστον 4 έως 6 ατόμων.  Θα υπογράφονται συμβόλαια έως το τέλος του χρόνου με δυνατότητα παράτασης και με ανώτατο ποσό ενοικίου τα 400 ευρώ. Το νοίκι θα προκαταβάλλεται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, τα κοινόχρηστα και οι λογαριασμοί ρεύματος και νερού θα πληρώνονται στην ώρα τους, ενώ υπάρχει πρόβλεψη και για αποκατάσταση τυχόν ζημιών στα ακίνητα.
«Το πρόγραμμα φαίνεται να είναι καλά οργανωμένο και» όπως τόνισε ο Δημ. Σύμβουλος κ. Κρικρής σε πρόσφατη συνεδρίαση του Δημ. Συμβουλίου «η Νέα Σμύρνη ως προσφυγούπολη πρέπει να συμμετέχει και να πρωτοστατήσει στην ένταξη και στην ομαλή εγκατάσταση των προσφύγων στη χώρα μας…»
 Η τελική απόφαση πάντως για τη συμμετοχή της Ν. Σμύρνης στο παραπάνω πρόγραμμα θα παρθεί στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου της Τετάρτης 30/3/2016.