neasmyrni.net.gr neasmyrni.net.gr neasmyrni.net.gr
Αρχική Τοπικές Ειδήσεις 2.300 AΔΗΛΩΤΑ ΑΚΙΝΗΤΑ ΣΤΗ Ν. ΣΜΥΡΝΗ
facebook
Έχουμε 10 επισκέπτες συνδεδεμένους
ARTION 2016-small lux new 001 akadimos118x118 autopragmatosi Kyvellou-new

Την ύπαρξη περίπου 2.300 οικοπέδων και ακινήτων αγνώστου ιδιοκτήτη στην Νέα Σμύρνη ανέδειξε η ολοκλήρωση της πρώτης φάσης του κτηματολογίου. Ο Δήμος Ν. Σμύρνης έσπευσε να δηλώσει την πλειοψηφία των παραπάνω ακινήτων στο Κτηματολόγιο για να τα γλυτώσει, σύμφωνα με το Δήμαρχο κ. Κουτελάκη, από τους πιθανούς καταπατητές και να τα αποδώσει ξανά στους δημότες.

Την ύπαρξη περίπου 2.300 οικοπέδων και ακινήτων αγνώστου ιδιοκτήτη στην Νέα Σμύρνη ανέδειξε η ολοκλήρωση της πρώτης φάσης του κτηματολογίου. Ο Δήμος Ν. Σμύρνης έσπευσε να δηλώσει την πλειοψηφία των παραπάνω ακινήτων στο Κτηματολόγιο για να τα γλυτώσει, σύμφωνα με το Δήμαρχο κ. Κουτελάκη, από τους πιθανούς καταπατητές και να τα αποδώσει ξανά στους δημότες.

Σύμφωνα με στοιχεία της κρατικής εταιρείας Κτηματολόγιο Α.Ε. προκύπτει ότι το μεγαλύτερο ποσοστό των αδήλωτων οικοπέδων ανήκει σε αλλοδαπούς ή Ελληνες του εξωτερικού που δεν έχουν ενημερωθεί. Ένα μεγάλο ποσοστό επίσης αφορά ιδιοκτήτες που δεν πήραν στα σοβαρά την υπόθεση του Κτηματολογίου ή σε άλλες περιπτώσεις το ακίνητο ανήκει σε πολλούς ιδιοκτήτες και κάποιος δεν δήλωσε το ποσοστό του. Το μεγαλύτερο πρόβλημα πάντως προκύπτει για τα οικόπεδα – ακίνητα εκείνα που για διάφορους λόγους δεν έχουν ιδιοκτήτες (π.χ. ανήκαν σε άκληρους ιδιοκτήτες). Ειδικά γι’ αυτή την κατηγορία των οικοπέδων και προκειμένου να μην καταπατηθούν από επιτήδειους, ο Δήμος Ν. Σμύρνης προνόησε να κάνει δηλώσεις ιδιοκτησίας και εφόσον δεν διεκδικηθούν από κανέναν θα τα αξιοποιήσει για κοινωνικούς σκοπούς ή για χώρους πρασίνου.

ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΠΟΧΡΕΩΣΗ

Ο Δήμαρχος κ. Κουτελάκης σχολιάζοντας την ενέργεια αυτή του δήμου ανέφερε σχετικά στην εφημερίδα μας: «O Δήμος Ν. Σμύρνης ενδιαφέρεται ζωηρά και θεωρεί ότι όρος για τη λειτουργία της πόλης στο μέλλον αποτελεί η αγορά, απόκτηση, διεκδίκηση των αδόμητων χώρων στη Ν. Σμύρνη. Στο πλαίσιο αυτής της πολιτικής αγοράσαμε κινηματογράφους, διατηρητέα, οικόπεδα από ιδιώτες και την Κτηματική Εταιρία του Δημοσίου και δηλώσαμε στο ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ ως είχαμε πολιτική υποχρέωση όλα τα οικόπεδα (και μόνο αυτά) τα οποία εφέροντο χωρίς ιδιοκτήτες μέχρι σήμερα.
Τα οικόπεδα αυτά τα διεκδικούμε με όλα τα νομικά και διοικητικά μέτρα που λαμβάνουμε ώστε να μην γίνουν βορά των καταπατητών και των κυκλωμάτων επιτήδειων που επιδιώκουν εδώ, αλλά και σε όλη τη χώρα, να κερδοσκοπήσουν χωρίς νόμιμους τίτλους και παραχωρητήρια. Η γη στη Ν. Σμύρνη «ανήκει» κατά τη γνώμη μας και την άποψή μας ή σε όσους έχουν τίτλους ιδιοκτησίας ή πρέπει να περιέλθουν στο Δήμο, με τη δέσμευση ότι θα χρησιμοποιηθούν για χρήσεις πρασίνου ή κοινοφελής δραστηριότητες και μόνο».


ΔΕΝ ΤΑ ΧΑΝΟΥΝ

Σημαντικό, πάντως, είναι το γεγονός ότι δεν υπάρχει άμεσος κίνδυνος να χάσουν τα ακίνητά τους οι ιδιοκτήτες που δεν τα δήλωσαν έως τώρα στο Κτηματολόγιο. Ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ κ. Γιώργος Σουφλιάς κατέθεσε τροπολογία στη Βουλή, ήδη από τον Απρίλιο, στην οποία προβλέπεται η παράταση των προθεσμιών για τη δήλωση των ακινήτων στο Εθνικό Κτηματολόγιο.
Η τροπολογία αφορά τους ιδιοκτήτες ακινήτων, οι οποίοι διαθέτουν τους απαραίτητους τίτλους, αλλά για διαφόρους λόγους δεν έχουν δηλώσει τα ακίνητά τους. Η προθεσμία για τους κατοίκους του εσωτερικού γίνεται 8 χρόνια, από 5 που ήταν μέχρι σήμερα, από τότε που η περιοχή εντάχθηκε στο κτηματολόγιο και για τους κατοίκους εξωτερικού, όπως και για τους ομογενείς και όσους εργάζονται μόνιμα στο εξωτερικό, γίνεται 10 χρόνια, από 7 που είναι σήμερα.
Μετά, πάντως, από την παρέλευση και των παραπάνω προθεσμιών το Δημόσιο θα μπορεί να διεκδικήσει όλα τα «ορφανά».
Όσοι πάντως δεν έχουν δηλώσει οικόπεδα και ακίνητα στο Κτηματολόγιο θα αντιμετωπίσουν προβλήματα στο μέλλον καθώς για κάθε μεταβολή (αγοραπωλησία, γονική παροχή κ.λπ.), για την έκδοση οικοδομικής άδειας ή τη σύναψη δανείου χρειάζεται να επισυνάπτεται αντίγραφο της εγγραφής στο κτηματολόγιο.