neasmyrni.net.gr neasmyrni.net.gr neasmyrni.net.gr
Αρχική Πολιτιστικά ΒΡΑΔΙΑ ΤΙΜΗΣ ΚΑΙ ΜΝΗΜΗΣ ΑΦΙΕΡΩΜΕΝΗ ΣΤΟΝ ΜΕΓΑΛΟ ΕΛΛΗΝΑ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟ ΒΙΚΕΛΑ
facebook
Έχουμε 16 επισκέπτες συνδεδεμένους
ARTION 2016-small lux new 001 akadimos118x118 autopragmatosi Kyvellou-new
Η Βραδιά Τιμής και Μνήμης αφιερωμένη στον μεγάλο Έλληνα της Ευρώπης Δημήτριο Βικέλα που οργάνωσε – με την ευκαιρία των 100 χρόνων από τον θάνατό του – ο Ροταριανός όμιλος Νέας Σμύρνης στη μεγάλη αίθουσα τελετών της Εστίας Νέας Σμύρνης «Πάνος Χαλδέζος» σημείωσε ιδιαίτερη επιτυχία...

Η Βραδιά Τιμής και Μνήμης αφιερωμένη στον μεγάλο Έλληνα της Ευρώπης Δημήτριο Βικέλα που οργάνωσε – με την ευκαιρία των 100 χρόνων από τον θάνατό του – ο Ροταριανός όμιλος Νέας Σμύρνης στη μεγάλη αίθουσα τελετών της Εστίας Νέας Σμύρνης «Πάνος Χαλδέζος» σημείωσε ιδιαίτερη επιτυχία, τόσο από πλευράς προσέλευσης εκλεκτού κόσμου όσο και της εικόνας του Δημητρίου Βικέλα που έδωσαν οι ομιλητές ως πρώτου προέδρου της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής, επιφανούς λογοτέχνη, πατριώτη, κοσμοπολίτη και άνδρα με σπουδαία προσφορά στην Παιδεία και την κοινωνική μέριμνα.
Στο πολυσχιδές έργο του Βικέλα αναφέρθηκαν ο πρόεδρος του Ροταριανού Ομίλου Νέας Σμύρνης Παναγιώτης Μαραγκός / Βικέλας, ένας εθνικός ευεργέτης / ο δημοσιογράφος – ιστορικός τ. Πρόεδρος του Ροτ. Ομίλου Ν.Σμύρνης Πέτρος Λινάρδος / Ο Βικέλας και οι ολυμπιακοί αγώνες του 1896 και του 1906 καθώς στην ιδιότητα του προμάχου των εθνικών αγώνων / ο καθηγητής της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Κων. Κασίνης / ο λογοτέχνης Βικέλας και η προσφορά του στην Παιδεία και το Ωφέλιμο βιβλίο /  ο συγγραφέας, σκηνοθέτης και εκπαιδευτικός Ανδρέας Ζάκας / Ο Σαιξπηριστής Βικέλας / και ο τεως γενικώς διευθυντής του ΕΟΤ πολιτικός μηχανικός Κων. Κατσιγιάννης / ο μεγάλος ταξιδευτης.

Κείμενα, σε πεζό λόγο και σε ποίηση του Βικέλα και για τον Βικέλα διάβασαν ο δημοτικός σύμβουλος Αθ. Αθανασίου, η Χαρά Τσακίρη και ο ροταριανός συμπολίτης μας Πάρις Παπαβασιλείου. Έκθεση τεκμηρίων από τον Βίο του Βικέλα παρουσίασε ο συμπολίτης μας ερευνητής, συγγραφέας και δημιουργός του Αθλητικού Μουσείου της Αθήνας Δημήτρης Μποντικούλης

Ο Δημήτριος Βικέλας (Ερμούπολη 1835 – Κηφισιά 1908)
Είναι ένας από τους σημαντικότερους Έλληνες λογίους του 19ου αιώνα μέχρι των αρχών του 20ου. Στο μεγαλύτερο μέρος της ζωής του έζησε στο Λονδίνο και στο Παρίσι (συνολικά 45 χρόνια) όπου και αναδείχθηκε σε λαμπρό πνευματικό άνθρωπο με ακτινοβολία του έργου του σ΄όλην την Ευρώπη. Αρκεί να αναφερθεί ότι το κορυφαίο λογοτεχνικό του έργο, «Λουκής Λάρας» μεταφράστηκε σ΄όλες τις ευρωπαϊκές γλώσσες, ακόμη και διαλέκτους. Ιδιαίτερα κατά την εικοσαετή διαμονή του στο Παρίσι ήταν ουσιαστικά ο πολιτισμικός πρεσβευτής της Ελλάδας στην «Πόλη του Φωτός». Άρρηκτοι πάντα οι δεσμοί του με την Ελλάδα και ως εκ τούτου πολυσχιδής η προσφορά του στο Γένος των Ελλήνων. Κατά τα τελευταία χρόνια του βίου του (1896 – 1908) εγκαταστάθηκε στην Αθήνα συνεχίζοντας το εθνωφελές έργο του.
Η πολυαξονική προσφορά στην μικρή πατρίδα του (κάποιοι την αποκαλούσαν και «ψωροκώσταινα») καλύπτει πλείστους όσους τομείς δράσης και πνεύματος : Λογατεχνία. Φιλαθλητισμός (πρώτος πρόεδρος της ΔΟΕ). Είναι αυτός που με αποκλειστική δική του ενέργεια η «ανασύσταση» των Ολυμπιακών Αγώνων έγινε στην Αθήνα. Μύστης της Παιδείας με προσφορά στο λαό «ωφέλιμων βιβλίων». Πρόμαχος των εθνικών αγώνων και της δημοσιογραφίας. Μεταφραστής όλων των τραγωδιών του Σαιξπηρ με άμεση επίδραση στην καθιέρωση της δημοτικής, ώστε η γλώσσα να είναι κατανοητή από όλους, ανθρωπιστής με σπουδαία έργα ευποιίας (π.χ. ο Οίκος Τυφλών) και άλλα.
Ο βαρώνος Πιερ ντε Κουμπερτέν είπε για τον Βικέλα ότι «ενσάρκωνε αυτόν τούτον τον Ελληνισμό» και κατά τον Ι.Βρεττό (1909) «κάθε διάβημά του, κάθε σκέχις δια το καλόν του Τόπου , του Έθνους, του Γένους».