neasmyrni.net.gr neasmyrni.net.gr neasmyrni.net.gr
Αρχική Τοπικές Ειδήσεις Ανατέθηκε σε Νομικό Πρόσωπο η διοίκηση & η διαχείρηση του Άλσους
facebook
Έχουμε 163 επισκέπτες συνδεδεμένους
ARTION 2016-small lux new 001 akadimos118x118 autopragmatosi Kyvellou-new

Με απόφαση του Δημ. Συμβουλίου στις 16/7 εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία η δημιουργία ΝΠΔΔ με την επωνυμία «Άλσος Ν. Σμύρνης», το οποίο θα συμβάλλει ουσιαστικά στη διοίκηση και λειτουργία του χώρου του Άλσους, καθώς και στη συντήρηση και βελτίωση του πρασίνου και των εγκαταστάσεων. Το νέο Νομικό Πρόσωπο θα έχει επίσης σαν στόχο το σχεδιασμό λειτουργιών και την ανάπτυξη χρήσεων για όλες τις ηλικίες, καθώς και την υλοποίηση προγραμμάτων που ενισχύουν τη χάραξη και την εφαρμογή καινοτόμων δράσεων που αφορούν το περιαστικό και αστικό πράσινο.

Κατά τη συζήτηση του θέματος υπήρξαν αντιρρήσεις από την παράταξη της κας Κατσέλη και την παράταξη του κ. Κούπα για την ανάγκη δημιουργίας ενός νέου Νομικού Προσώπου. Ο Δήμαρχος απαντώντας διευκρίνησε ότι η ίδρυση του νέου ΝΠΔΔ, δεν αναιρεί ούτε το χαρακτηρισμό του Άλσους ως κοινόχρηστου χώρου, ούτε τις μέχρι σήμερα αποφάσεις για το Άλσος: «Δευσμεύομαι πολιτικά ότι δεν θα αλλάξει τίποτα, μέχρι το τέλος της θητείας μας…» είπε χαρακτηριστικά ο Δήμαρχος και συνέχισε «…Μέχρι σήμερα όλα τα θέματα του Άλσους τα διαχειρίζεται το Γραφείο Δημάρχου. Η ίδρυση του ΝΠΔΔ είναι μια μορφή αποκέντρωσης που ελέγχεται απόλυτα από το Δημ. Συμβούλιο. Όταν τα θέματα διαχείρισης είναι μεγάλα τότε οι αρμοδιότητες μοιράζονται στα ΝΠΔΔ…
Στις δημοτικές εκλογές η αντιπολίτευση με είχε εγκαλέσει γιατί δεν είχαμε ως Δήμος Δημ. Επιχειρήσεις και χάναμε προγράμματα. Εισηγούνταν δηλαδή τη δημιουργία Δημ. Επιχειρήσεων Ιδιωτικού Δικαίου και τώρα είναι αρνητικοί, φοβούνται τη δημιουργία Νομικού Προσώπου Δημοσίου Δικαίου;» ενώ τέλος ανέφερε ότι είναι κολοσσιαία αντίφαση της αντιπολίτευσης να ζητάει την αποδόμηση του δημαρχοκεντρικού μοντέλου και τη θεσμική συγκρότηση του Δήμου ώστε η συμμετοχή των συμβούλων να είναι μεγαλύτερη και να διαφωνεί με την ίδρυση ενός ΝΠΔΔ.
Αρνητική ήταν και η κα Τσαμασίρου η οποία ανέφερε στην τοποθέτησή της ότι το Άλσος είναι από μόνο του πλούτος για την πόλη, ότι δεν χρειάζονται επιπλέον δραστηριότητες που θα βαρύνουν το χαρακτήρα του ως Άλσος, ότι έχει γίνει κατάχρηση του χώρου και δήλωσε ότι οποιαδήποτε επιπλέον χρήση ή δραστηριότητα στο Άλσος τη φοβίζει. Να αναφέρουμε επίσης ότι ο κ. Τσιάπης ανέφερε ότι είναι επιτακτικός ο χαρακτηρισμός του χώρου ως χώρος πρασίνου, ότι η κα Απέργη πρότεινε αντί τη δημιουργία ΝΠΔΔ να αναβαθμιστεί η Γεωπονική Υπηρεσία του Δήμου για να μπορέσει να ανταποκριθεί στη φροντίδα του Άλσους, ενώ η κα Νάνου πρότεινε η λειτουργία του Άλσους να συνδυαστεί με τα καθήκοντα της Αντιδημάρχου Πρασίνου.
Ο Δήμαρχος, τέλος, σχολιάζοντας τις αντιρρήσεις των συμβούλων ανέφερε «Έδωσα μάχη πραγματική με την Πολεοδομία και το Δασαρχείο για να φτιαχτεί το Άλσος όπως είναι σήμερα. Το Δασαρχείο μας απαγόρευσε να υπάρχει έντονο το στοιχείο του νερού, μας απαγόρευσαν να σκάψουμε για να φτιάξουμε δεξαμενή πυρασφάλειας κ.ά. Γιατί να χαρακτηριστεί πράσινο και να αποφασίζει ο Δασάρχης; Ο Δημ. Σύμβουλος πρέπει να αποφασίζει. Δεν έχουμε Δάσος, αλλά περιαστικό πράσινο. Έχουμε 55 στρέμματα και αυτά οφείλουν να τα χαρούν οι δημότες…
Διαφωνώ να πηγαίνει λίγος κόσμος στο Άλσος, γιατί η Ν. Σμύρνη δεν έχει τίποτα άλλο εκτός από την Πλατεία και το Άλσος.
Διαφωνώ επίσης να αφήσουμε το Άλσος στη φροντίδα των υπηρεσιών του Δήμου, τις οποίες εσείς κατακρίνεται. Ξέρετε τις αδυναμίες των υπηρεσιών και αν θέλετε να δοκιμάσετε στο Άλσος την αποτελεσματικότητά τους είναι υποκρισία… Το Άλσος χρειάζεται πολύ περισσότερη φροντίδα και αυτό προσπαθούμε να πετύχουμε ιδρύοντας ένα νέο ΝΠΔΔ που θα ασχολείται αποκλειστικά με τη διοίκηση και τη λειτουργία του…»