neasmyrni.net.gr neasmyrni.net.gr neasmyrni.net.gr
Αρχική Υγεία Ψυχολογικά αίτια σεξουαλικών δυσλειτουργιών
facebook
Έχουμε 16 επισκέπτες συνδεδεμένους
ARTION 2016-small lux new 001 akadimos118x118 autopragmatosi Kyvellou-new

της Ειρήνης Τζελέπη, Συμβουλευτικής Ψυχολόγου-Ψυχοθεραπεύτριας, Pg.Dipl., MSc., City University, Λονδίνο, www.psychologynet.gr 

Οι περισσότεροι άνθρωποι δυσκολεύονται ιδιαίτερα στην κατανόηση της επίδρασης του ψυχολογικού παράγοντα στη σεξουαλική συμπεριφορά. Τις περισσότερες φορές αναζητείται μια οργανική αιτιότητα ή και ένα ιατρικό πρόβλημα που να ευθύνεται για τη συγκεκριμένη δυσκολία που αντιμετωπίζεται κατά τη σεξουαλική επαφή.

Ο συναισθηματικός/ ψυχολογικός παράγοντας μοιάζει σχεδόν πάντα «αόρατος», «αδιευκρίνιστος», «μη συγκεκριμένος» και επικρατεί μια τάση εστίασης του σεξ και των δραστηριοτήτων του σε αντίστοιχες σωματικές αντιδράσεις ή καθαρά ανατομικές λειτουργίες. Δύσκολα γίνεται κατανοητό ότι η λειτουργία των γεννητικών οργάνων, όπως και όλων των άλλων οργάνων του σώματος, ρυθμίζεται και επηρεάζεται καθοριστικά από συναισθηματικούς παράγοντες και ψυχολογικά αίτια.

ΒΑΘΥΤΕΡΑ ΨΥΧΟΛΟΓΙΚΑ ΑΙΤΙΑ
Σημαντικό ρόλο στην εκδήλωση σεξουαλικών δυσλειτουργιών διαδραματίζουν τα βιώματα, οι αντιλήψεις που έχει κάθε άνθρωπος για τη σεξουαλική ζωή, π.χ. η αυστηρή ανατροφή, τα ενοχικά βιώματα, οι αντιλήψεις των γονέων, τα θρησκευτικά πιστεύω κλπ. Οι παράμετροι αυτές επηρεάζουν καθοριστικά την ελευθερία που νιώθει το άτομο κατά τη σεξουαλική επαφή καθώς βέβαια και την τάση του να διεκδικήσει και να απολαύσει ικανοποίηση από την ερωτική ζωή.
Η ύπαρξη ενδοψυχικών συγκρούσεων διαδραματίζει επίσης καθοριστικό ρόλο και επηρεάζει σημαντικές ψυχικές λειτουργίες. Το άτομο μπορεί να νιώθει ότι θέλει να εκφραστεί αλλά ότι αυτό είναι «κακό» ή «μη αποδεκτό», ή νιώθει σύγχυση σχετικά με τις επιθυμίες του και ότι αυτό που θέλει δεν είναι ξεκάθαρο και συγκεκριμένο. Η ενδοψυχική σύγκρουση προκαλεί σημαντικό άγχος, έντονα ψυχοσωματικά συμπτώματα που επηρεάζουν τη λειτουργία του σώματος, κατ’ επέκταση και των γεννητικών οργάνων και της λειτουργίας τους κατά την ερωτική επαφή.

ΕΜΦΑΝΗ ΨΥΧΟΛΟΓΙΚΑ ΑΙΤΙΑ
Προβλήματα σχέσης και επικοινωνίας ανάμεσα στο ζευγάρι παίζουν αναμφισβήτητα καθοριστικό ρόλο στη σεξουαλική του ζωή. Ζευγάρια στα οποία υπάρχουν διαρκώς διαφωνίες και εντάσεις, που οι δύο σύντροφοι είναι εχθρικοί και απορριπτικοί μεταξύ τους, που δεν εμπιστεύονται ή δεν εκτιμούν ο ένας τον άλλον και ο θυμός επικρατεί σε όλες τις εκφάνσεις της καθημερινότητάς τους, είναι αναμενόμενο ότι θα παρουσιάσουν προβλήματα και στη σεξουαλική τους ζωή. Συνήθως, αυτό που παρατηρείται αρχικά είναι η απουσία επιθυμίας για επαφή, σε άλλες περιπτώσεις μπορεί να παρουσιαστούν και άλλες δυσλειτουργίες. Σε αυτές τις περιπτώσεις παρατηρεί πραγματικά κανείς πώς η σεξουαλική δυσλειτουργία που παρουσιάζεται αποτελεί «καθρέφτη» του προβλήματος που υπάρχει στη σχέση του ζευγαριού. Για παράδειγμα, η γυναίκα που δεν έχει οργασμό μπορεί ουσιαστικά να εκφράζει με αυτό τον τρόπο τη γενικότερη έλλειψη ικανοποίησης από το σύντροφό της και το συναισθηματικό «κλείσιμό» της απέναντί του, ή ο άντρας που έχει πρόωρη εκσπερμάτιση μπορεί ασυνείδητα να μη θέλει να ικανοποιήσει τη σύντροφό του, επειδή κατά βάθος νιώθει εχθρικά απέναντί της.

ΜΑΘΗΣΙΑΚΑ ΨΥΧΟΛΟΓΙΚΑ ΑΙΤΙΑ
Τα Μαθησιακά Ψυχολογικά Αίτια μπορεί να αφορούν την έλλειψη σεξουαλικής ενημέρωσης, διαπαιδαγώγησης ή και τη σεξουαλική εμπειρία των δύο συντρόφων. Συχνή είναι και η παραπληροφόρηση σχετικά με μύθους και εσφαλμένες πεποιθήσεις σχετικά με το σεξ.
Σημαντικοί είναι επίσης και ορισμένοι εν δυνάμει λανθασμένοι τρόποι συμπεριφοράς κατά τη διάρκεια της σεξουαλικής επαφής, οι οποίοι μπορούν να δημιουργήσουν δυσλειτουργίες. Ένας από αυτούς είναι η έντονη τάση αυτοπαρατήρησης κατά τη διάρκεια της επαφής και, παράλληλα, βέβαια αξιολόγησης των επιδόσεων. Μια άλλη λανθασμένη τακτική αποτελεί η απαίτηση επαφής από το/ τη σύντροφο, αγχώνοντάς τον/ την με αυτόν τον τρόπο, ή, αντίστοιχα, υπέρμετρης εστίασης στην ικανοποίηση του/ της συντρόφου καταλήγοντας και πάλι στο αίσθημα ότι οι προσωπικές ανάγκες δεν έχουν ικανοποιηθεί και ότι το ταίρι μας τις αγνοεί.
Τέλος, ο φόβος αποτυχίας κατά τη διάρκεια της σεξουαλικής επαφής αποτελεί σημαντικό ανασταλτικό παράγοντα. Είναι σημαντική η προσέγγιση της σεξουαλικής επαφής χωρίς «άγχος αποτυχίας» και χωρίς τη σωρεία αρνητικών σκέψεων και παρατηρήσεων που αναπόφευκτα καταστρέφουν την ευχαρίστηση της στιγμής. Το σεξ εξάλλου δεν αποτελεί μια πρακτική ή «μηχανική» δραστηριότητα στην οποία αναμένεται ένα «καλό» ή «κακό» αποτέλεσμα. Αποτελεί ίσως μια από τις λίγες δραστηριότητες της ζωής μας στις οποίες το αποτέλεσμα δεν έχει καμία σημασία!