neasmyrni.net.gr neasmyrni.net.gr neasmyrni.net.gr
Αρχική Πολιτιστικά ΝΕΑ ΣΜΥΡΝΗ "ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ ...ΣΤΗ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ"
facebook
Έχουμε 1 επισκέπτης συνδεδεμένους
ARTION 2016-small lux new 001 akadimos118x118 autopragmatosi Kyvellou-new

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΟΥ ΙΣΤΟΡΙΚΟΥ ΛΕΥΚΩΜΑΤΟΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΜΑΣ


eksofillo_nea_smyrni.jpgΣε μια λαμπρή εκδήλωση την Τρίτη 1 Δεκεμβρίου και ώρα 7.30 το απόγευμα παρουσιάστηκε στην κατάμεστη αίθουσα εκδηλώσεων της Εστίας Ν. Σμύρνης, το πολυτελές ιστορικό Λεύκωμα με την Ιστορία της Ν. Σμύρνης “ΝΕΑ ΣΜΥΡΝΗ: ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ” που εκδόθηκε από το Δήμο Νέας Σμύρνης...

Η εκδήλωση ξεκίνησε με χαιρετισμό του Προέδρου του Πολιτιστικού Οργανισμού Ν. Σμύρνης κ. Βαγγέλη Χατζατουριάν ο οποίος ήταν υπεύθυνος για τη συλλογή - επιμέλεια του υλικού και γενικότερα την επιμέλεια της έκδοσης. Για το βιβλίο μίλησαν ο Δήμαρχος Ν. Σμύρνης κ. Κουτελάκης, ο Μητροπολίτης Ν. Σμύρνης κ. Συμεών, ο Γ.Γραμματέας της Ένωσης Σμυρναίων κ.Ν. Βικέτος, η Υψίφωνος κα Βάσω Παπαντωνίου, εκπρόσωπος του Εκδοτικού Οίκου «ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ» που εξέδωσε το Λεύκωμα, εκπρόσωποι κομμάτων & παρατάξεων. Συντονιστής της συζήτησης ήταν ο Βασίλης Βασιλικός. Κατά τη έναρξη της εκδήλωσης προβλήθηκε επίσης βίντεο στο οποίο παρουσιάστηκε η ιστορική εξέλιξη της πόλης από την ίδρυσή της μέχρι σήμερα. Η εκδήλωση έκλεισε με πλούσιο καλλιτεχνικό πρόγραμμα με το συνθέτη Πασχάλη Τόνιο, την υψίφωνο Τζίνα Φωτεινοπούλου και την παιδική χορωδία «Ευμέλεια», η οποία υπό τη διεύθυνση της κας Φωτεινοπούλου έκλεψε την παράσταση.
Ο Δήμαρχος Ν. Σμύρνης κ. Κουτελάκης προλογίζοντας το Λεύκωμα αναφέρει: «...Η Ιωνία και ο πολιτισμός της δεν είναι για μας απλά κληρονομιά. Είναι η ταυτότητά μας. Αναζητούμε τα ίχνη της σε βιβλία και αφουγκραζόμαστε τον αδιάκοπο στους αιώνες αχό της σαν παραμύθι ιστορημένο βράδια χειμωνιάτικα στην Καισαριανή, τη Νέα Ιωνία, τη Νέα Σμύρνη. Τη βρίσκουμε στην πάστρα της προσφυγικής ψυχής. Τη νιώθουμε μέσα από τον πικρό ιδρώτα της σκληρής δουλειάς των προσφύγων στην καινούργια πατρίδα, όπου έφτασαν γυμνοί και πένητες, αλλά με θέληση και πείσμα να επιβιώσουν. Τα κατάφεραν και δημιούργησαν και πρόκοψαν. Και εμείς σήμερα, τώρα που όλα αλλάζουν γύρω μας, την ώρα που αλλάζουμε κι εμείς, θέλουμε να κρατήσουμε σφιχτά στην αγκαλιά μας, στην ψυχή και στη συνείδησή μας το πάθος και τη δημιουργικότητά τους. Γιατί η Νέα Σμύρνη είναι δική τους και δική μας. Μια πόλη που δεν είναι μόνο ανάμνηση του πολιτισμού και των παθών της μάνας Σμύρνης, αλλά και ένας άθλος ζωής, ένα κομμάτι από την ιστορία των ξεριζωμένων Ελλήνων της μικρασιατικής γης.
Η Νέα Σμύρνη είναι η πόλη όπου συνεχίζεται η πορεία της πρωτεύουσας της Ιωνίας, είναι η πόλης της Αγίας Φωτεινής, της Ευαγγελικής Σχολής και του Πανιώνιου, η πόλη όπου ο Οδυσσέας Ελύτης άκουσε για πρώτη φορά από το πιάνο του Μίκη Θεοδωράκη το «Άξιον Εστί», η πόλη που το χώμα της σκεπάζει ελαφρά την αγαπημένη της «Λωξάντρα», τη Μαρία Ιορδανίδου, και την πρωθιέρεια της αφής της Ολυμπιακής φλόγας Αλέκα Κατσέλη. Είναι η πόλη της Εστίας Νέας Σμύρνης, του κορυφαίου Ιδρύματος του Μικρασιατικού Ελληνισμού. Η πόλη που αγκάλιασε τους Πόντιους, του Ίμβριους, τους Τενέδιους, τους Αρμένιους, τους Κωνσταντινουπολίτες...».
Η Αρχαιολόγος-Μουσειολόγος κα Νατάσα Λερίου  στην ομιλία της ανέφερε χαρακτηριστικά: “...Οι Σμυρνιοί που εγκαταστάθηκαν στην Αττική γή, λίγα χιλιόμετρα νότια της Ακρόπολης, έφεραν μαζί τους τον πολιτισμό και τα έθιμά τους, τα ταλέντα τους, το επιχειρηματικό τους δαιμόνιο και την πίστη τους στους κοινοτικούς θεσμούς και την κοινή δράση. Έτσι, πρόκοψαν, έχτισαν όμορφα σπίτια και φρόντισαν για την ύδρευση και την ηλεκτροδότησή τους. Έτφτιαξαν δρόμους και πλατείες, μαγαζιά και σχολεία. Μια από τις πρώτες τους μέριμνες ήταν η οικοδόμηση ναού προς τιμήν της Αγίας Φωτεινής, ο οποίος, δηλαδή, θα έφερε το όνομα της σμυρναικής εκκλησίας που κατακάηκε τον Αύγουστο του 1922. Η τελετή της συμβαλικής θεμελίωσης έγινε το 1924, ενώ τα εγκαίνια του ναού πραγματοποιήθηκαν δεκαέξι χρόνια αργότερα, την παραμονή του ξεσπάσματος του Ελληνο – Ιταλικού πολέμου. Μέχρι τότε η εκκλησία της Αγίας Φωτεινής στεγαζόταν σε ξύλινο παράπηγμα.
Το 1927 ιδρύθηκε η Ενωση Αστών Προσφύγων με στόχο την ικανοποίηση των βασικών αναγκών και την βελτίωση των συνθηκών ζωής των Νεοσμυρνιών. Διάδοχο σχήμα του σωματείου αυτού υπήρξε η περίφημη Λέσχη Νέα Σμύρνης, που συστάθηκε το 1930 και μετονομάστηκε «Εστία» οκτώ χρόνια αργότερα. Οι στόχοι της Λέσχης διευρύνθηκαν για να περιλάωουν την «καλλιέργεια φιλικών σχέσεων μεταξύ των μελών της» και τη «δημιουργία μέσων προς επωφελή κοινωνικήν δράσιν και ιδία ψυχαγωγίαν».
Στις αρχές του 1934 ο συνοικισμός ανακηρύθχηκε κοινότητα και οι Νεοσμυρνιοί έλαβαν μέρος στις κοινοτικές εκλογές του Φεβρουαρίου της ίδιας χρονιάς. Πρώτος πρόεδρος της Κοινότητας Νέας Σμύρνης αναδείχτηκε ο Αθανάσιος Καρύλλος. Ένα χρόνο αργότερα ξεκίνησε την λειτουργία της η Ευαγγελική σχολή, γυμνάσιο που ονομάστηκε έτσι ανάμνηση της περίφημης σχολής της Σμύρνης, ενώ το 1937 η έδρα του Πανιωνίου, του ιστορικού αθλητικού συλλόγου της Σμύρνης, μεταφέρθηκε στη Νέα Σμύρνη.
Οι παραπάνω εξελίξεις χαρακτήρισαν τις δύο πρώτες δεκαετίες της ζωής του νέου αθηναικού προαστίου, οι οποίες υπήρξαν καθοριστηκές για τη διαμόρφωση του ξεχωριστού χαρακτήρα του, που διατηρείται μέχρι τις ημέρες μας. Τότε τέθηκαν ουσιαστικά τα θεμέλια για την περαιτέρω ανάπτυξή του και την πολυποίκιλη προσφορά του σε ζητήματα που αφορούσαν την πόλη των αθηνών, ή και ολόκληρη την Ελλάδα. Στα χρόνια της Κατοχής και την Αντίστασης η συνεισφορά των Νεοσμυρνιών ήταν ιδιαίτερα σημαντική, ενώ κατά την περίοδο της συστηματικής εσωτερικής μετανάστευσης, η Νέα Σμύρνη υποδέχτηκε πολυάριθμους Έλληνες από την επαρχία, αυξάνοντας, έτσι, τον πληθυσμό της σημαντικά. Από τα χρόνια της Μεταπολίτευσης μέχρι σήμερα ο Δήμος Νέας Σμύρνης, με συστηματική δράση και αμείωτη φροντίδα, έχει καταφέρει να δημιουργήσει ένα αθηναικό προάστιο σύγχρονο και σύναμα ανθρώπινο.
Το ιστορικό αυτό Λεύκωμα ολοκλήρωσε με τον καλύτερο τρόπο όλες τις προηγούμενες προσπάθειες καταγραφής της ιστορίας της πόλης μας (το Φωτοϊστορικό Λεύκωμα του Δήμου Έκδοσης 1990, το 8τομο έργο του Ιστορικού της Ν. Σμύρνης και επίτιμου Δικηγόρου Αντώνη Πανταζή, το «Οι δρόμοι της Ν. Σμύρνης» της Κολιοπούλου-Γρίβα κ.ά.), αφού στις 320 σελίδες του περιλαμβάνει λεπτομερή και πλήρη καταγραφή (σε δύο μάλιστα γλώσσες ελληνικά & αγγλικά) της ιστορίας της πόλης της Ν. Σμύρνης από την αρχαιότητα έως και σήμερα. Τα κείμενα, τα οποία έγραψε η συγγραφική ομάδα των εκδόσεων «ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ», συνοδεύονται από πλούσιο φωτογραφικό υλικό το οποίο επιμελήθηκε ο Πρόεδρος του Πολιτιστικού Οργανισμού κ. Χατζατουριάν. Το βιβλίο κυκλοφορεί σε κασετίνα και συνοδεύεται από CD. Το νέο Λεύκωμα είναι ένα ιστορικό μνημείο που αξίζει να διαβαστεί και να μπει στις βιβλιοθήκες όλων των νεοσμυρνιών. Θερμά συγχαρητήρια αξίζουν στο Δήμο Ν. Σμύρνης για την εκδοτική του προσπάθεια και πολλά  ευχαριστώ από όλους μας για την ιστορική αυτή παρακαταθήκη που μας άφησε.

Πληροφορίες για τη διάθεση του νέου ΙΣΤΟΡΙΚΟΥ ΛΕΥΚΩΜΑΤΟΣ στον Πολιτιστικό Οργανισμό Ν. Σμύρνης Ελ. Βενιζέλου 16, 7ος όροφος (δίπλα από το Δημαρχείο Ν. Σμύρνης). ΤΗΛΕΦΩΝΟ: 210.9310408